Українсько-Данський Енергетичний Центр

Українсько-Данський Енергетичний Центр

Відбулося підсумкове засідання Координаційного комітету проекту під головуванням Міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика. Міністр подякував за всебічну підтримку України Королівством Данія та зазначив, що між країнами вже налагоджений високий рівень політичного діалогу та дружні відносини.

Ігор Насалик відмітив, що досвід Данії щодо енергоефективності, диверсифікації енергоресурсів та використання відновлюваних джерел енергії, як стратегічних заходів в енергетичному секторі, є цінним та важливим для України, особливо в контексті виконання Україною поставлених в Енергетичній стратегії цілей досягти 11% електричної енергії з відновлювальних джерел в енергетичному балансі до 2020 року, й відповідно 25% у 2035 році. Досягнення цілей передбачається здійснювати поетапно шляхом виконання відповідного плану заходів, який наразі перебуває на стадії підготовки.

Ігор Насалик зазначив, що співпраця в рамках Українсько-Данського енергетичного центру була успішною та результативною, про що свідчить Підсумковий звіт Проекту та результати діяльності Центру.  Міністр дав високу оцінку підтримці України Королівством Данія в рамках Данської програми сусідства на 2017-2021 роки, яка реалізовуватиметься як продовження діяльності Українсько-Данського енергетичного центру. Міністр виокремив основні перспективні напрямки подальшої урядової співпраці, а саме підтримку реалізації Енергетичної стратегії до 2035 року, імплементації «Закону про ринок електричної енергії», в частині розробки основних засад для запровадження економічної конкуренції на ринку електричної енергії, впровадження проектів з використання акумуляторних батарей для добового регулювання потужності в енергосистемі, допомогу данських експертів у формуванні прогнозного довгострокового енергетичного балансу.

Надзвичайний та повноважний посол Королівства Данія в Україні Рубен Медсен як Співголова Координаційного Комітету Проекту привітав успішну діяльність «Українсько-Данського Енергетичного Центру» та наголосив, що на наступному етапі співробітництва необхідно активізувати спільні зусилля щодо залучення данських інвесторів, зокрема Данський інвестиційний фонд IFU та Данська агенція з міжнародного розвитку (DANIDA) відкриті для співробітництва.

У ході засідання Голова УДЕЦ, Директор департаменту електроенергетичного комплексу Ольга Буславець презентувала підсумки діяльності Проекту,  відмітивши розробку модельних сценаріїв розвитку енергетичної системи для реалізації Енергетичної Стратегії України на період до 2035, данської моделі енергетичного калькулятора STREAM, Таймс-Україна; удосконалення методології ведення реєстру викидів парникових газів та звітності передбачена Рамковою Конвенцією ООН про зміни клімату; розробку системи моніторингу показників енергоефективності та механізмів стимулювання промисловості до енергоефективних заходів; розроблення інструменту «єдино вікно» на базі інвестиційної карти UaMap, що акумулює інформацію про проекти енергоефективності та відновлюваної енергетики та забезпечує комунікацію між ініціаторами таких проектів та інвесторами.

 «Українсько-Данський Енергетичний центр має виступити платформою для діалогу та співпраці із представниками бізнесу, данськими інвесторами, владою для залучення інвестицій в проекти енергетичного сектору України», - підсумувала Ольга Буславець.

Члени Координаційного Комітету відзначили  успішність виконання робочого плану та завдань Проекту та домовились провести засідання Міжміністерської робочої групи в рамках другого етапу реалізації Проекту «Українсько-Данський Енергетичний Центр» у січні 2018 року.

Прес-служба Міненерговугілля

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»