Проект Плану розвитку системи передачі на 2019-2028 роки

Ukrenergo18 травня в офісі ДП «НЕК «Укренерго» відбулось відкрите обговорення проекту «Плану розвитку системи передачі на 2019-2028 роки» (далі – План розвитку). Тема заходу зібрала представників органів виконавчої влади, НКРЕКП, генеруючих компаній, обленерго, виробників обладнання, а також галузевих асоціацій, громадських та наукових об’єднань та ЗМІ.

Як бачить Укренерго розвиток магістральних та міждержавних мереж у 10-річний період з урахуванням майбутньої  інтеграції енергосистеми України до ENTSO-E, який обсяг інвестицій для цього необхідний – про це  йшлося в презентації компанії.

План розвитку розроблений на основі Звіту з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей і враховує Оновлену енергетичну стратегію України на період до 2035 року, плани розвитку систем розподілу, а також суміжних систем передачі.

«Основні вимоги для розвитку та надійної роботи системи передачі базуються на аналізі сценаріїв розвитку ОЕС України. А таких три: сценарій розвитку генерації згідно з енергетичною стратегією України, а також оптимістичний та песимістичний сценарії розвитку, розроблені нашими фахівцями», – зазначив у ході обговорення заступник директора-операційний директор Укренерго Олексій Брехт.

На заході окремо було представлено детальний аналіз надійності електропостачання прикордонних з Росією і Білоруссю територій України в умовах роздільної роботи з енергосистемами цих країн.

«Фізичне від’єднання мереж є умовою майбутньої інтеграції української енергосистеми України до європейської континентальної мережі ENTSO–E», – зазначив Олексій Брехт. «Досліджувались регіони України, які мають електричні зв’язки 110-750 кВ з енергосистемами Росії та Білорусі. Це Центральний, Північний та Донбаський регіон в межах контрольованої території. Висновок один – ми зможемо працювати ізольовано від енергосистем цих країн, забезпечуючи при цьому стійкість енергосистеми та надійність енергопостачання споживачів. Для цього нам необхідно збудувати, модернізувати та переконфігурувати низку об’єктів, і це в наших силах», – зазначив він.

За розрахунками, потреба в інвестиціях на будівництво та реконструкцію об’єктів на 2019-21 рр., в тому числі для початку роботи енергосистеми України в ізольованому режимі, становлять близько 52 млрд грн.

Під час обговорення учасники підтримали План розвитку, розроблений Укренерго, і водночас окреслили низку питань та напрямів для його вдосконалення. Зокрема, запропоновано у майбутньому представляти альтернативні варіанти будівництву/модернізації мереж та ймовірні наслідки їх застосування для можливості їх порівняння.

Також однією з рекомендацій, які прозвучали на заході, було ініціювання створення в компанії Центру моделювання розвитку системи передачі. Саме над цим питанням вже працюють в Укренерго, беручи за основу Науково-проектний центр розвитку ОЕС України та залучаючи іноземний досвід та консультантів у цьому питанні.

Укренерго: План розвитку системи передачі на 2019-2028 роки (інфографіка)

НЕК «Укренерго»

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України