Укренерго: випробування спекою

Укренерго: випробування спекою

Максимальний температурний рекорд в Україні цього літа був зафіксований у Запоріжжі 5 серпня +39,5°С.

Енергосистема України реагувала на таку спеку передбачувано: високим споживанням з максимумом о 21:50 – 17 990 МВт. Таке споживання покривалося генерацією на рівні 18500 МВт.

Максимум споживання літа було зафіксовано 4 серпня на рівні 18 760 МВт.

Саме цей період був складний для енергосистеми у зв’язку з розвантаженням (4 серпня) та подальшим виведенням у плановий середній ремонт (5 серпня) блоку № 4 Запорізької АЕС (що працював з потужністю на рівні 800 МВт).

5 серпня з урахуванням зменшення на 800 МВт потужності споживання в енергосистемі покривалося за рахунок всього роботоспроможного обладнання АЕС, ТЕЦ, гідростанції та ТЕС, які працюють на газовій групі вугілля. Крім того, додатково були включені в роботу 5 блоків Криворізької ТЕС, 2 блоки Придніпровської та 1 блок Зміївської ТЕС, що працюють на антрацитовому вугіллі.

Добротвірська ТЕС та два блоки Бурштинської ТЕС теж працювали на основну частину ОЕС України.

Добові витрати вугілля склали 85,6 тис. тонн, з яких 22 тис. тонн антрациту та 63,6 тис. тонн газової групи вугілля. Було спрацьовано зі складів ТЕС – 32 тис. тонн.

Відсоток генерації теплових електростанцій у загальній структурі генерації склав 42,5%.

При цьому «зеленої» генерації було лише 0,02%.

При формуванні графіка виробництва електроенергії всіма електростанціями ДП «Енергоринок» враховує вимоги ДП «НЕК «Укренерго» щодо параметрів безпеки роботи електричних мереж, резервів потужності для покриття можливих втрат генерації чи підвищення споживання на основі його прогнозування.

Довідково
Підвищення температури на 1 градус збільшує споживання на 200 МВт, що еквівалентно спалюванню близько 2 тис. тонн вугілля.

НЕК «Укренерго»

Може зацікавити

Літній пік споживання набирає обертів
Актуальні показники споживання для більш точного формування лімітів