Скориговано тариф на передачу електроенергії в грудні 2020 року

Тариф на передачу в грудні 2020 року становитиме 312,76 грн/МВт·год. Таке рішення затверджено на засіданні НКРЕКП 4 листопада.

Затверджений Регулятором тариф на грудень 2020 року є мінімально можливим, оскільки покриває лише ті витрати, які Компанія вже понесла по факту. Це насамперед відрахування до державного бюджету за 2019 рік та компенсація витрат постачальників універсальних послуг (ПУП) на сплату «зеленого» тарифу приватним домогосподарствам («даховим» СЕС).

«Ми не прихильники суттєвого підвищення тарифу, але Укренерго сьогодні знаходиться в становищі, яке не дозволяє утримувати тариф на рівні, що не покриває певні статті видатків, передбачених законодавством. При цьому ми найбільше з усіх зацікавлені в тому, щоб тариф на передачу залишався стабільним, і для фінансування «зеленого» тарифу було знайдено додаткові джерела фінансування, застосовано всі механізми, передбачені законодавством, а також залучені кредитні кошти, щоб якомога швидше виправити нашу фінансову ситуацію», — сказав голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький на засіданні НКРЕКП.

Як повідомлялося, Укренерго пропонує зафіксувати в структурі тарифу на передачу ліміт коштів, які Компанія може сплачувати для компенсації витрат ДП «Гарантований покупець» та ПУП на «зелений» тарифу у 2021 р. Такі заходи дозволять зменшити завелике навантаження на учасників ринку, що сплачують цей тариф, а також запобігатимуть погіршенню фінансового стану системного оператора. Адже відсутність в структурі тарифу на передачу достатнього обсягу коштів для фінансування «зеленого» тарифу стало основною причиною негативного фінансового результату Укренерго у І півріччі та за підсумками 9 місяців 2020 року.

НЕК «Укренерго»

Може зацікавити

Віялові відключення світла