Ситуація з оптовими цінами на електроенергію

Ситуація з оптовими цінами на електроенергію: високі чи низькі? Що очікувати далі?

Під такою назвою вчора відбулася зустріч на Energy Freedom, у якій я взяв участь.

Основні тези

Ми констатуємо, що ринок у нас не досконалий, ринок не аналізується до кінця, не прогнозується і не регулюється в тому необхідному обсязі, який би забезпечував надійну роботу електроенергетичного комплексу.

Однак, ситуація в святкові дні має той позитивний момент, що ціни дійсно формувалися самим ринком, насамперед попитом-пропозицією. Ми бачили, що рівень споживання знизився, пропозицій було багато і ціни природно впали.

Для споживачів – це позитив і це одна з цілей, яку ми хотіли досягти, вводячи ринок. Але ми не врахували той великий обсяг «зеленої» генерації, який довелося обмежувати з подальшою компенсацією за недовиробіток.

Ще, слід зазначити, що ціни на ринку опустилися на стільки, що не дозволяють компенсувати витрати на виробництво електроенергії.

Необхідно було передбачити, як в країнах з подібною моделлю ринку, нижні прайс-кепи, нижче яких ціна не може опуститися, які б забезпечують витрати на виробіток електроенергії, щоб компанії не входили в такі великі збитки саме в схожі періоди.

Потрібно цю ситуацію осмислити, її треба прорахувати і подумати про те, які саме повинні бути прайс-кепи.

При цьому нам треба дати можливість генеруючим компаніям, коли підніметься обсяг споживання, дати можливість заробити на ремонтну кампанію і на накопичення палива до проходження наступного осінньо-зимового максимуму.

Я на сьогоднішній день вважаю, що треба вводити нижні прайс-кепи, тому що така ситуація може повторитися і не один раз, особливо з потеплінням. Ми не можемо прогнозувати, які будуть температури, яке буде споживання, і якою буде обсяг вироблення «зеленої» генерації.

І на якийсь час необхідно повністю прибрати верхні прайс-кепи.

За темою:

Обвал цін на електроенергію у першій декаді травня

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень