Про НПСВ

Фрагменти виступу на Energy Freedom з Андрієм Куликовим «Екомодернізація національної енергетики - реальні можливості проти виклику виконання міжнародних зобов'язань. Як знайти оптимальне рішення?» (20.04.21)

Основні тези

Про песимістичний варіант реалізації НПСВ я вже розповідав.

Хочу запропонувати оптимістичний варіант. Таким глобальним, системним рішенням, я вважаю, було б прискорення і  вирішення питання по інтеграції української енергосистеми в європейську в  ENTSO-E.

Інтеграція української системи в ENTSO-E буде означати, що в Україну прийдуть інвестори, великі енергетичні європейські компанії. Україна може стати тим плацдармом, тією базою для виробництва електроенергії при тому, що у нас для цього все є.

Друге питання, яке ми вирішуємо,—це інтеграція наших ринків. І при тих всіх проблемах на нашому ринку та недоліках, якщо ми інтегруємось, ми повинні будемо працювати по європейських стандартах і тоді вирішиться питання щодо деолігархізації  нашої електроенергії.

Зрозуміло якщо українська енергосистема інтегрується в європейську, це буде реальний крок в Європейський Союз. Наряду з вирішенням  питанням електроенергетики, ми вирішимо багато економічних питань, зразу вирішиться питання стандартів взаємовідносин.

Також це буде стратегічне питання енергетичної незалежності і незалежності України в цілому. Нам потрібно направити всі зусилля щоб цей процес інтеграції довести до кінця.

Потрібно зробити спеціальний офіс при Прем’єр-міністрі України по інтеграції української енергосистеми. Потрібно скоординовати зусилля  як енергетиків так і дипломатів. Потрібно об’єднати всі необхідні органи державної влади і  енергетиків, і зробити все можливе, щоб в 2023 році ми інтегрувалися.

 Що стосується Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок, то я бачу абсолютно спокійно не змінювати терміни дії національного плану, а відтермінувати початок реалізації.

Може зацікавити