Андрій Куликов з Іваном Плачковим в рамках інформаційного марафону на Громадському радіо.

Росія вже програла «Першу світову енергетичну війну»

Розмова з Андрієм Куликовим в рамках інформаційного марафону на Громадському радіо.

Основні тези.

Перша світова енергетична війна»

Росія цю війну почала не тільки з Україною і Європою, це світова війна. Я можу констатувати, що Росія її програла. Ми бачимо, що європейські країни підготувалися і в більшості вже незалежні від російських енергоресурсів. Так, це складно зробити за місяць чи за два, коли ця залежність тривала 50 років, але йде диверсифікація.

Гаряча фаза цієї енергетичної війни йде в Україні. Окупанти намагаються зруйнувати нашу енергетичну структуру від безсилля. І практикується те, чого ще не було у світі — це ядерний тероризм, пов’язаний із Запорізькою АЕС. Але наші енергетики дуже відповідальні, професійні і героїчні, і, не зважаючи на те, що будуть проблеми із теплом, газом і електроенергією, ми цю зиму переживемо і ми переможемо.

Які вживаються заходи?

Були удари по електростанціям, по розподільчим мережам, пошкоджене обладнання. Це обладнання унікальне, його немає в резерві у великій кількості, адже воно дуже дорого коштує та виготовляється достатньо довго за спеціальними замовленнями. У енергетиків був запас, його використовують, але нам потрібно ще запастися, тому ми зараз працюємо з нашими колегами в європейських країнах, там, де є подібний клас напруги. І знаходимо таке обладнання для допомоги нашим енергетикам.

Алгоритми дій взимку

  1. Нам потрібно економити енергоресурси абсолютно всіх видів. Зараз енергетики звертаються до людей, щоб вони економили електроенергію, і я кажу, що не тільки електроенергію. Треба максимально економити газ, тепло і продукти нафтоперобки. Адже енергетичний комплекс взаємопов’язаний: якщо у нас дефіцит електроенергії, ми збільшуємо використання газу, якщо ми не використовуємо електроенергію і газ, то ми використовуємо дизельні і бензинові генератори.
  2. Нафтопродукти нам потрібні, в першу чергу, для забезпечення армії. Для забезпечення транспортної інфраструктури для перевезення продуктів харчування, медикаментів тощо. Взимку нам потрібно буде пальне для генераторів, якщо не буде електроенергії. Тому, перш ніж на заправці залити 30-40 літрів бензину, давайте подумаємо, що, можливо, 20-ти літрів буде достатньо.
  3. Нам потрібно готуватися до того, що на якийсь період може не буде теплопостачання, особливо це стосується великих міст, там, де теплопостачання є централізованим. Якщо не буде циркуляції гарячої води в трубах взимку, то є загроза того, що будинкові мережі можуть замерзнути і пошкодитися. Для запобігання цієї ситуації потрібно, аби в кожній будівлі була людина, яка б знала, що робити, яка б знала, як правильно злити воду з труб, аби їх зберегти від розриву.
  4. Краще перечекати важку зиму десь там, де є автономне опалення – піч на дровах. У містах, для тих, хто не може виїхати, мають бути організовані громадські центри обігріву, де люди можуть збиратися і грітися.

Повну версію розмови можна прослухати у звуковому файлі

Може зацікавити

Енергетичний терор