Слідами новин та слухів

Слідами новин та слухів

Новина, яка загубилася, серед повідомлень про анексію територій України та загроз застосування тактичних ядерних боєприпасів. А дарма.

Я її також «проґавив», хоча вона про теж саме: про анексію і можливі наслідки, як від ядерної зброї.

Отже.

«НАЕК «Енергоатом» через Господарчий суд м. Києва та Північний апеляційний суд відсудив у ДП «Енергоринок» 19 млрд грн, з яких основний борг складає 10 млрд грн, штрафні санкції – 9 млрд грн»

Про суть новини.

Ця новина про те, що судовим рішенням у виробників електричної енергії «анексовано» 9 млрд грн «старих» боргів на території «старого» ринку електроенергії на користь Енергоатома.

Це новина про те, що при прийнятті рішення про «анексію» суд проігнорував основні домовленості між учасниками ринку електроенергії та одну із базових умов запровадження нової моделі зафіксовану Законом! Ще раз, Законом!

Це новина про те, що Енергетичний, хоч і не зовсім «Будапештський» меморандум порушено. Думаю, що за наслідками таке порівняння є доречним. Рівно як і «бомба уповільненої дії» на території ліцензійної діяльності майже всіх учасників діючого ринку електроенергії, включаючи Операторів системи розподілу. Або відкриття «ящику Пандори».

Ця новина про «спасти Енергоатом» і про те, що на діючому ринку електроенергії з фінансовим станом щось не те. Спасати треба, але це рішення про «накачати активами» за рахунок інших учасників виглядає одним з найгірших.

Про слухи.

Вони ще гірші. І що судову систему треба терміново реформувати, бо в такому стані вона може знівелювати любу перемогу над внутрішнім і зовнішнім ворогами. Доведено.

А поки прискіпливо наглядати з центрів прийняття рішень.

З повним текстом новини ви можете ознайомитися за посиланням.

Довідково

ДП «Енергоринок» до 01.07.2019 виконувало функцію оптового постачальника електроенергії. Із 01.07.2019 в Україні запущена нова модель оптового ринку електроенергії, яка передбачає ліквідацію ДП «Енергоринок» як єдиного покупця і продавця електроенергії.

За даними ДП «Енергоринок», на 01.05.2021 його дебіторська заборгованість (борги учасників ринку перед цим держпідприємством) становила 29,423 млрд грн, а кредиторська заборгованість - 26,975 млрд грн (борг ДП перед учасниками ринку).

17.06.2020 Верховна Рада прийняла закон «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» № 719 (поточна редакція від 02.12.2021 на підставі ЗУ № 1928). Відповідно до цього документу, заборгованість ДП «Енергоринок» перед Укргідроенерго, а також перед Енергоатомом і Укренерго підлягає списанню. Натомість Кабмін на суму списаного боргу має збільшити статутний капітал Укргідроенерго, Енергоатома, Укренерго за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Згідно з цим документом, ДП «Енергоринок» провадить діяльність до повного погашення своєї кредиторської та дебіторської заборгованості за електричну енергію.

Міністерство фінансів в експертному висновку до законопроекту зазначало, що запропоновані норми розбалансуватимуть держбюджет та призведуть до фіскальних ризиків на суму до 28,1 млрд грн.

Крім того, Мінфін вказував у т.ч. на невизначеність джерела збалансування фінансового стану Укренерго, заборгованість перед яким пропонується списати.

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень