Енергосистема вчора і сьогодні

Енергосистема вчора і сьогодні. Вірте інженерам

 

Спойлер для тих, хто не любить довгі тексти.

Вчора (не буквально вчора) НЕК «Укренерго» знав, передбачав і рекомендував. Не почули.

Сьогодні (саме сьогодні)і: послаблення графіків обмежень – не привід розслаблятися.

НЕК «Укренерго», як Оператор системи передачі (ОСП), ще в 2019 розкрив інформацію, що в енергосистемі України не все в порядку з енергетичною безпекою та балансовою надійністю.

В висновках оприлюдненого Звіті з відповідності (достатності) генеруючих потужностей (ЗВІТ), зокрема було зазначено:

  • про необхідність забезпечити до 2030 року доступність до 12 ГВт потужності теплової вугільної генерації;
  • залишити в резерві на всякий неприємний випадок ще 2 газових енергоблока по 300 Мвт (за умовчанням Трипільської ТЕС);
  • до 2021 року побудувати 2,1 ГВт маневрової генерації;
  • прискорене впровадження систем акумулювання електроенергії для підтримки та відновлення частоти загальною потужністю до 2 ГВт в 2021 році;
  • за відсутності/недостатності резервів первинного регулювання – до 2021 року введення додатково не менше 0,2 ГВт електричних систем акумулювання електричної енергії нормованого резерву підтримання частоти.

Щоб здійснити запроопоноване, НЕК Укренерго, яка достеменно із першоджерел знає, що насправді відбувається на ринку електроенергії, та, розуміючи наслідки, надала пропозиції, щодо необхідності змін до Правил ринку:

Ввести зміни до Правил ринку щодо перегляду/відміни встановлених обмежень цін на балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг таким чином, щоб ціноутворення не знижувало забезпеченість ОЕС України потужностями для балансування, необхідними для її надійної роботи».

На цьому все і закінчилося.

Державні інституції ЗВІТ не помітили і він не став настільною книгою. Конкурси, тендери на нове будівництво генерації за процедурами ЗУ Про ринок електроенергії не вібулися.

Потім прийшла російська електроенергія по імпорту, газ на вугільні блоки і тема балансування помалу затихла.

За цим прийшли війна, цілеспрямована руйнація об'єктів ОЕС,, зокрема, теплової генерації та повномасштабні наслідки у вигляді дефіциту потужності в ОЕС України з квітня 2024 року..

А як би нам сьогодні були в поміч 2,1 МВт маневрової генерації про будівництво якої з метою забезпечення енергетичної безпеки, балансової надійності та живучості енергосистеми чотири роки тому наполягав ОСП.

За два довоєнні та два воєнні роки побудувати 2,1 ГВт маневрової газової генерації, яка легко може функціонувати в базовому режимі, є не надто складною задачею.

Проте не склалося. Не змогли.

  • Стан енергосистеми на сьогодні є таким, що «загальний» перемикач світла більше половини доби вимушено знаходиться у положенні «вимкнено».
  • Стан енергосистеми на сьогодні є таким, як це описано технічною мовою в Законі про ринок електроенергії і в Кодексі системи передачі. Але ми цураємося чи боїмося цих неприємних на слух дефініцій і користуємося приємними "замінниками", "новоязом", які насправді вводять в оману.
  • Концентрацію уваги суспільства усвідомлено перемкнули на те, як «справедливо» розподілити найбільшу в світі «несправедливість» від акту геноциду та дискримінації українців.
  • А поки що, дві-три-чотири черги графіків аварійних вимкнень Операторів системи розподілу за командою ОСП «на добу наперед» «дискретно» балансують енергосистему та «палять ресурс/погіршують стан» обладнання безкінечними змінами стану «вимкнено» та «увімкнено», на які комутаційна апаратура не розрахована.
  • Інженери, на часі ваш вихід і ваше вагоме слово, що далі та як запобігти небажаних ускладнень в майбутньому.

Бо часовий горизонт у застосуванні аварійних заходів з балансування енергосистеми поки що не проглядається.

Проте спокуса знайти/призначити винуватців зі злим умислом саме серед тих хто тримає енергетичний фронт «балансу на межі» продовжує домінувати з потужною медіа підтримкою.

Відвертої комунікації не виходить.

Час, здається, завмер.

Імпорт електроенергії заходити в Україну вперто не хоче навіть у дозволеному обсязі рівним графіком. Чи не може, чи не дають, чи самі не беремо – невідомо. Заміщуємо додатковою «чергою».

«Всі гроші світу» на відновлення енергетичної системи до належного рівня в Україну йти не хочуть – правила ринку та регуляторне поле не пускають.

«Розподілена генерація», як шлях до відновлення, до цього часу перебуває в стадії прожекту, умови для масовості не створені.

Адміністривна команда: «побудувати 1 ГВт» на першому етапі можливо і спрацює, але далі, без кардинальних ринкових змін, має всі шанси захлинутися.

Нова анонсована стратегія «розподіленої генерації» нічого, крім нових ілюзій, поки не змінює. До стратегії має бути доданий інструмент реалізації і "всі гроші світу".

Ключ відновлення енергетичної безпеки лежить в тій же площині, що й раніше:

  • відмовитися від незадекларованої реалізованої концепції ринку електроенергії «відібрати та поділити»
  • створити сприятливі гарантовані інвестиційні умови для «всіх грошей світу» включаючи «своїх» на рівних умовах.

Ну і рекомендація НЕК Укренерго від 2019 року змінити правила ринку електроенергії нам усім в допомогу.

І вірте інженерам!

Може зацікавити

ОЕС України