Еволюція у всій своїй нещадності та красі

Еволюція у всій своїй нещадності та красі

«Історія вчить, що вона нічому не вчить, а карає тих хто її не вчить» (с)

Пошкодження та руйнація, яких зазнала теплова та гідрогенерація в результаті ракетних атак в березні – травні та в ніч на 1 червня 2024 року викликали своєрідний еволюційний «тектонічний зсув» в спроможності балансування потужності навантаження та споживання в ОЕС України.

  • Теплової генерації на вугіллі практично не стало. Велика гідрогенерація додатково втратила частку маневрової потужності.
  • Енергосистема втратила надважливу «замикаючу» частину базового навантаження, а також балансуючу, маневрову, та резервну потужності у всіх часових періодах добового графіку споживання та навантажень, які завжди забезпечувала вугільна теплова генерація.
  • Енергосистема разом з тепловою генерацією втратила навіть теоретичну можливість мати резерв третинного регулювання в 1000 МВт необхідного на той випадок, якщо атомний енергоблок аварійно зупиниться. А вони, як свідчить досвід, час від часу зупиняються аварійно і надовго.
  • Споживачі разом зі зруйнованою тепловою генерацією втратили останню гарантію навіть на «нічну» електроенергію у всі найближчі періоди року, бо атомна генерація не покриває, і ніколи не покривала повністю нічний мінімум, це також входило до функціонального обов’язку теплової генерації.
  • Втрата частини великої гідрогенераціі додатково обмежила маневрові і резервні можливості енергосистеми в денний час.
  • Замість «випавшої» теплової та великої гідро- генерації, які «замикали баланс» прийшли:
    аварійна допомога, імпорт електроенергії та всі можливі види графіків обмежень споживання в режимі 24/7, і так виглядає, що на найближчі 365 діб.

За діючим Кодексом системи передачі режим системи передачі та стан енергосистеми одночасно підпадають під наступні визначення: «аварійний режим», «режим відновлення», «надзвичайний стан», «особливий стан».

В медіапросторі - якби нічого такого не відбувається і все під контролем.

Насправді це основний комунікаційний бар'єр політичного походження.

І наостанок, ще декілька додаткових тез до смислів цього допису.

Цінність електроенергії не має «прайс-кепів».

Еволюція енергетики ввійшла в стан нещадності. До краси ще йти і йти…

З покриттям дефіциту потужності та відновленням енергосистеми нам можуть допомогти.

З покриттям дефіциту правдивих комунікацій та відновленням довіри  можемо справитися тільки ми самі.  

Мабуть з останнього і  треба починати.

На фото можна побачити, що ми втратили. Із аналітики за останній повний місяць перед війною (Січень 2022 року). Червоним, то імпорт з РБ та РФ.

sakva blog

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні