Слідами енергетичних новин

Слідами, пов’язаних між собою, недавніх енергетичних новин

Невизначеність. Світло набуває ознак цінності.

Новина 1

Наприкінці квітня Уряд ухвалив рішення про продовження пільгової ціни на електроенергію для населення до 31 травня 2024 року (2,64 грн/кВт∙г з ПДВ) та на природний газ для споживачів.

Причини розгорнуто не розкривалися. За умовчанням «так треба, ми знаємо що робимо». Прайс-кепи теж почекають.

Про рішення РНБО та про необхідність погашення боргів на ринку електроенергії вже забули.

Про збитки ще не починали.

Про реальний стан енергетичної системи після останніх ракетних обстрілів – скупо і невизначено – купуйте генератори, будуйте розподілену генерацію.

Офіційні органи влади та медіа на цей час вимкнули транспондери курсу, за яким наразі рухається поранена війною енергетика з обтяженим фінансовим станом.

Цінова невизначеність посилилася. Діалог перейшов в закриту від суспільства площину.

Проте.

Новина 2

Скучна, але результативна.

«На 8% зросли ЗАРОБІТКИ лідерів енергетичного сектору України. Майже 750 млрд грн склав СУКУПНИЙ ДОХІД топ-10 компаній енергетичної сфери країни за даними Індексу Опендатабота. — Опендатабот». (Повна версія)

Хороша новина по суті. За офіційною фінансовою звітністю підприємств. Значення виглядають такими, що не викликають підозр.

Проте інтерпретація даних звітності, починаючи вже з заголовка, виглядає суперечливою через невідповідне використання медіа фраз зі словами «заробили» та «сукупний дохід в 750 млрд грн. та такою, що може легко ввести в оману читачів.

Швидше за все, ви всі її читали, публікація викликала неабияку цікавість.

Тепер по суті.

Перше, в оцінці результатів діяльності застосована помилкова методологія розрахунку «сукупного» доходу енергетичних підприємств в 750 млрд грн через просте складання доходів підприємств. Який, в жодному разі, не можна вираховувати через складання доходів від реалізації електроенергії, газу надання послуг з передачі, розподілу постачання, які взагалі не підлягають жодній консолідації за різними видами діяльності.

Дохід, який в даному випадку став «подвійним», «потрійним» від перепродаж однієї і тієї ж електроенергії та надання послуг один одному на різних сегментах учасниками ринку електроенергії.

Але майже трильйон «заробітку» у свідомість заходить легко і для багатьох непідготовлених громадян назавжди.

Друга омана – використання слово «заробили» у невідповідному значенні.

Медіа-штамп «заробили» і показник звітності «дохід від реалізації продукції», про який офіційно звітують енергетичні підприємства є поняттями несумісними і вводять/можуть вводити читача в неусвідомлену оману.

«Заробили», зазвичай, вживається у сенсі, коли мається на увазі показник «чистого прибутку», або «чистий фінансовий результат від діяльності на ринку електроенергії».

Купив/виробив, продав, заробив.

Але діло зроблене. Інформація розлетілася та розсипалася по країні по сайтам та каналам у тому вигляді як є.

В коментарях до допису дохід помилково сприйняте багатьма читачами (сподіваюсь, що помилково), як прибуток та надприбуток, тарифи та ціни підвищувати не треба, а на енергетиків – героїв енергетичного фронту стали чіпляти нові ярлики. І вони в сотнях коментарів вже не є енергетичними героями.

А війна тим часом продовжується.

Новина 3

Наостанок, третя енергетична новина, яка тісно пов’язана з першими двома та якої, насправді, ще не було.

За 2023 рік енергетичні компанії «заробили» на ринку електричної енергії від діяльності з виробництво, передачі та виконання спеціальних обов’язків) от що (у вигляді чистого фінансового результату, підтвердженого фінансовою звітністю):

Енергоатом – збиток, Укренерго –збиток, Центренерго – збиток, Донбасенерго – збиток, Західенерго – збиток, Київтеплоенерго (ТЕЦ-5, ТЕЦ-6) – збиток, Гарантований покупець – збиток.

Укрінтеренерго, як постачальник останньої надії) – залишився "при своїх", прибуток близько нуля при мільярдних безнадійних боргах, які чекають трансформації у збитки.

Укргідроенерго – прибуток, якого навряд чи вистачить, з урахуванням майбутніх витрат на відновлення зруйнованих гідроелектростанцій.

І так чотири роки поспіль.

Всі заробили, проте решту немає чим віддавати і на чому виробляти, теж немає.

Про те, чим передавати вироблену електроенергію, як покривати добовий графік навантажень, та чому імпортна електроенергія у необхідному обсязі в Україну йти не хоче достовірної інформації поки немає.

Фінансова звітність енергетичних підприємств законодавчо закрита для оприлюднення на власному сайті.

Якось так, і з цим треба щось робити.

Не мовчати. Комунікувати. Збирати, обговорювати, пояснювати, обґрунтовувати.

Помилки визнавати і усувати.

Бо дефіцит правдивих комунікацій з боку влади буде негайно покритий іншою імпортованою «правдою» та іншими комунікаторами.

Чого не скажеш про дефіцит електроенергіє. Її вже місцями та періодично не вистачає, а замінника прямо сьогодні немає.

Останні вчорашні обстріли енергетичної структури вивели невизначеність на новий рівень.

Так побачив.

 

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
Чому на зиму краще виїхати з міста