Головна умова енергетичної незалежності: синхронізація роботи влади з роботою ОЕС України

Головна умова енергетичної незалежності: синхронізація роботи влади з роботою ОЕС України

Святковий та насичений День незалежності промайнув та був овіяний словами сили: «незалежність не приходить сама, її треба виборювати та плекати».
Рівно, як і її складові – енергетичну незалежність та енергетичну безпеку. З них і почнемо.

1. Сьогодні, 25 серпня запаси вугілля на складах теплових електричних станцій складають 749 тис. тонн. Поки що вугілля накопичуватися не хоче. Небезпека.

2. Щоб накопичити до початку ОЗМ 3 млн т. вугілля потрібно склад щодобово поповнювати приблизно на 40 тис. тонн. І при цьому щодобово спалювати 60-70 тис. т. для покриття поточного балансу електроенергії. Небезпека.

3. Щоб закупити додатково 2,3 млн т. вугілля, у тому числі по імпорту, необхідно генеруючим компаніям залучити щонайменше 5-6 млрд грн обігових коштів. Їх немає – «вимиті» низькими цінами у попередні періоди. Небезпека.

4. Напередодні державна генеруюча компанія «Центренерго» заявила, що коштів на закупівлю вугілля немає. Єдиний енергоблок 800 МВт генеруючої компанія Донбасенерго з державною часткою 25% стоїть. Компанія намагається віднайти кошти для закупівлі вугілля, та вирватися з небезпечної зони. Дефолт від НЕК «Укренерго» таки дається взнаки. Небезпека.

Натомість, небезпека за всіма позиціями в цьому пості не є вирок.

Сьогодні це виклик і час істини, зможемо?

Дозволю нагадати головну умову для цього – швидко синхронізувати роботу всіх гілок влади та регуляторних органів з синхронною роботою ОЕС України. ENTSO-E, це вже буде потім, після внутрішньої успішної синхронізації.

 

За темою:

Запаси вугілля на складах ТЕС наприкінці літа 2021
Оновлено Прогнозний баланс електроенергії ОЕС України на 2021 рік
Міненерго затвердило новий графік накопичення вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні