Ринок електроенергії

Квантово-енергетична заплутаність

Або теорія хаосу всього.

Чим більша увага суспільства до ринку електроенергії, тим більше на ньому проявляється парадоксів і елементарні частинки ринку починають поводитися не передбачувано.

Отже.

Дефіцит електроенергії в енергосистемі вже є, натомість заходиш на ринок на добу наперед – а там профіцит в 50%. Але не фізичний, а «комерційний». Ну точно як в радянські часи – кругом дефіцит, а на складах для своїх все є.

Якщо по суті, комерційний дефіцит - це віртуальна «бульбашка», яка за правилами ринку легко «обвалює» ціни на РДН та «вивалює» виробників на балансуючий ринок з дисконтом до 40%.

А там їх вже ждуть. Може саме тому профіцит на РДН називають завуальовано «комерційним» навіть тоді, коли вже є махровий фізичний дефіцит електроенергії? І наростає з кожним днем. Рівно як і обсяг імпорту.

Рухаємося далі.

А тим часом середня ціна на РДН на 17 січня 2021року становить 1, 36 грн/кВт*г, а з початку січня 1,3 Грн/кВт*г. і знизилася у порівнянні х груднем на 15%.

Попит росте, пропозиція падає, а ціна зменшується - найбільший український парадокс.

Ще далі, тезово.

  • Відновити склади вугілля за таких цін на електроенергію – зась.
  • Правила ринку змінювати вперто не хочемо. Попри все. Рішення там і тільки там.
  • Сподіваємося, що вирулимо залучивши до безоплатної роботи блоки 300-800 МВт на газі (які тут же виваляться на балансуючий ринок), та імпорт (який їх і вивалить).
  • На складах вугілля за добу стало ще на 36 тис тон стало менше. Залишок 512 тис тон. Сьогодні вночі гарантовано розміняємо 500.
  • За критерієм відсутності палива стоять 17 енергоблоків і ще 10 знаходяться в консервації.
  • Зростання обсягу імпорту поки не спасає. У випадку аварійної зупинки блока АЕС резервів на заміщення не видно. Так було у 2014.

Натомість пройдемо. Колись ціна та цінність мають зійтися. І тільки тоді замаячить довге відродження.

Якими вони будуть - передбачувати не наважуюсь, залежить від того, як далеко ми зайдемо сьогодні.

Поправляйте та доповнюйте – тоді обов'язково долетить.

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень