Транскордонні перетоки електроенергії

В ОЕС та в енергетичній галузі вихідних та святкових днів не буває

Бувають вкрай напружені, важкі та небезпечні дні, такі, як в останні два тижні.

Сьогодні не виняток, стан залишається напруженим – підвищення температури та зниження споживання електроенергії майже врівноважилися виведенням в планові ремонти двох атомних енергоблоків. Використання газу замість вугілля та імпорт з РБ в 300-500 МВт – замикають тривожний баланс.

Отже.

1. Проміжний результат реформ є таким.

Запроваджені правила ринку електроенергії під державним проводом за короткий час порушили енергетичну безпеку країни та впритул підібралися до засад національної.

2. Причини.

  • ринкові правила підмінили адміністративними рішенням;
  • конкуренцію підмінили преференціями та неринковою бізнес-поведінкою;
  • на оптовому ринку (та й на роздрібному) домінує «державно-енергетична монополія» (умовна узагальнююча назва). Живуче, але не достатньо досліджене явище.

Короткий комент до цього пункту. Спочатку був застосований вираз «державно-енергетичний картель», втім від цього визначення відмовився, бо «картель» створюється зазвичай для збільшення прибутків учасників картелю та заборонений антимонопольним законодавством,

А тут маємо суцільні збитки державних підприємств , які знаходяться на самій верхівці піраміди енергетичної ієрархії – отже в Україні створили щось інше, унікальне та явно не вивчене, як явище.

3. Ціни на електроенергію.

  • Не очікуваний демпінг цін невідомо ким, замість очікуваних завищених монопольних цін;
  • Помилки у «встановлені/визначені» обґрунтованого рівня цін, разом з пільгами та преференціями, які до того ж майстерно зашиті в тіло ринку, неодмінно ведуть до дефіциту енергоносіїв (електроенергія, вугілля).
    Доведено.

4. Прозорість. Підмінена пропагандою.

А паралельно з цим, справжні «енергетичні боги» на диспетчерських пунктах ОСП та ОСР, та за пультами управління енергоблоків електростанцій намагаються не допустити того, до чого схиляють «потойбічні» сили.

А «ремонтні боги» ліквідують наслідки, де допустили.

Всім гарного завершення вихідних, та продуктивного робочого тижня! І правильних рішень!

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень