Початок запровадження нової моделі роздрібного ринку електричної енергії

Початок запровадження нової моделі роздрібного ринку електричної енергії

Перший місяць з початку запровадження нової моделі роздрібного ринку електричної енергії завершено. Який стан є на сьогодні - в короткій, але інформативній довідці, опублікованій на сайті ДП Енергоринок - важливо:

  "До уваги електропостачальників, постачальників універсальних послуг, постачальника «останньої надії» та операторів системи розподілу/передачі щодо здійснення розрахунків за січень 2019 року! Здійснення щоденних розрахунків платежів учасникам ОРЕ можливе тільки при наявності повної вхідної інформації від усіх суб’єктів ОРЕ, які мають надавати таку інформацію у розрахунковому місяці. Інформації для проведення щоденних розрахунків недостатньо за кожен день січня 2019 року, про що свідчить довідка, яка додається (Довідка)."

Іншими словами.

Фактичного балансу електроенергії за січень 19 - ще немає. Є повні дані скільки електроенергії поставлено виробниками в ОРЕ, а от достеменних данних кому, скільки та за якою ціною продали з ОРЕ учасникам роздрібного ринку - по жодному дню січня немає. 

Неповні та невірні дані від учасників роздрібного ринку не дають можливості визначити ціну на електроенергію, за якою теплова генерація продала електроенергію в Оптовий ринок. Ситуація, коли виробник місяць поставляє електроенергію з невідомою ціною і коли його ціна залежить не від його ефективності, а від штучних, хай і тимчасових негараздів роздрібного ринку - це точно не ринкові умови та знаходиться за межею здорового глузду.

Від'ємні звітні значення технологічних витрат на розподіл електроенергії в мережах ОСР (ДП Енергоринок ринок має доплатити ?) теж внесли непрогнозовану новизну у систему відносин, що на майбутнє підлягає усвідомленню та виправленню.

Щоб врегулювати виявлені очікувані/неочікувані виклики та загрози на Ринку електричної енергії є час приблизно до 7-8 лютого. В іншому випадку, дійде черга до податкової та митної проблематики.
Крім методологічних невизначеностей, основним збурюючим чинником тимчасового хаосу стала невідпрацьованість механізму, та непідготовленість учасників до "обміну даними".

Чому так сталося, які складові треба виправити, ще підлягає поглибленому аналізу, але, є і побічний позитивний аспект. 
Вже на першому етапі реальної імплементації нової моделі, експериментально (хоч і сильно дорого) доведено безумовну важливість компонету "обмін даними на ринку електроенергії" та необхідність 100% готовності учасників до імплементації положень закону з тестованоми та сертифікованими програмними продуктами.

Час ще є, щоб зрозуміти чинники та врахувати отриманий досвід, та не створити хаос в ще більшому масштабі з першого липня 2019року.

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень