Спостереження. Думки [2]

Спостереження. Думки [2]

Нині після певного періоду відносної тиші (тієї самої, що так люблять гроші) вітчизняна електроенергетика знову опинилася в медіа прицілі.
Бо доведена до стану неспроможності, а небезпека набула реальних обрисів.

Спостереження 4. Війна за мозки.

Килимове медіа - бомбардування свідомості громадян ось уже котрий рік не припиняється ні на мить. Змінюються тільки інтенсивність, теми, площадки, цілі та цільові аудиторії.

Мед та дьоготь, правда та омана ллються одночасно. Розпізнати, що саме, допомагає тільки досвід та сформований імунітет у вигляді знань та усвідомлення.

На сьогодні, та після певного періоду відносної тиші (тієї самої, що так люблять гроші) вітчизняна електроенергетика знову опинилася в медіа прицілі.

Бо доведена до стану неспроможності, а небезпека набула реальних обрисів.

Бо кожний ранок починається з питань:

  • а що там з вугіллям на складах?
  • а скільки блоків в аварійному ремонті?;
  • а що там з імпортом"

Бо «все включено» кожну мить ризикує змінитися на «напівпансіон», чи «все виключено».

Бо ось-ось може настати незручний момент істини.

Тому, вогонь!

Спостереження 5. Ціни на РДН & Вугілля на складах

  1. Середньозважені ціни на РДН в ОЕС України у 2020 році склали:
    • перше півріччя – 1301 грн/МВт·г
    • друге півріччя – 1398 грн/МВт·г
  2. Чи були ці ціни на електрику ТЕС достатніми, щоб закупити додаткове вугілля для заміщення виробництва електроенергії блоків АЕС?
  3. Однозначна відповідь – ні.
  4. Бо вугілля власного виробництва – не вистачило. Чому- це тема окремого спостереження. Отже імпорт.
  5. Максимальна гранична ціна вугілля для закупівлі по імпорту в такій ціні на електрику складає приблизно 1100 грн/т, або ~ 40$/t (на калорійність 6000 та без витрат на доставку/фрахт до кордону, перевалку, та витрат на доставку до ТЕС залізницею)
  6. Нтатомість, на на API2 та APІ4 у 4кв. 2020 - 1-му кв. 2021 року ціна на вугілля коливалась в діапазоні $65 - 70 за тону.
  7. Отже відповідь на питання в п.2.– ні, при такій ціні на РДН теплова генерація не мала змоги купити вугілля по імпорту.

Згадайте, вірніше не відкидайте це спостереження, коли будете досліджувати всі причини, що спричинили дефіцит вугілля в ОЗМ 2020/21.

Довідково

В розрахунках взяли участь припущення:

- Питомі умовного палива – 410 – 420 гуп/кВт·г;
- Умовно-постійні витрати ТЕС - до 450 г (у 2018 було 350);
- Ціна доставки вугілля до українського кордону - до 336 грн/т, або $12;
- Перевалка – до 160 грн/т, або $6
- Доставка до ТЕС по Україні – 300 грн/т (максимальне плече)

Спостереження 6. Ціна на вітчизняне вугілля vs Ринкова ціна на вугілля.

Перша ітерація.

  1. Четвертий місяць поспіль на вітчизняному вугільному ринку спостерігається дефіцит вугілля для теплової генерації.
  2. Попит суттєво перевищує пропозицію. Вітчизняного вугілля не вистачає. Електростанції везуть вугілля по імпорту з ціною на кордоні щонайменше 2100 грн/т при калорійності 6000 ккал/кг.
  3. А що там з трендом ціни на вітчизняне вугілля? В умовах дефіциту мабуть зростає та приближається до імпортного замикаючого імпортного 2100?
  4. Ні. Для державних шахт ні. Навпаки, тут своє ринкове місцеве ноу-хау – зворотна залежність – чим більше дефіцит вугілля, тим нижча ціна. Чому так? Спостерігаємо далі.
  5. Перше. На ціну для вугілля немає жодного «прайскепу», жодного регулюючого обмеження – отже має діяти вільна ціна за механізмом попит-пропозиція.
  6. Друге. Середня собівартість видобутку вугілля державними шахтами складає близько 4200 грн/т, державні шахти працюють, з цим можна спорити, але держава так поки вирішила.
  7. Збитки покриваються державними дотаціями та недоплатою (!!!) за електроенергію. Це така наша суспільна замикаюча ціна на вугілля, яку українці всі разом згодилися платити. І платять.
  8. Так чому ж тоді середня ціна на вугілля державних шахт знизилася з 1900 грн/т в червні 2020 року, коли був стійкий профіцит вугілля, до 1650 в листопаді, коли дефіцит вугілля вже «розгорався» і така ціна трималась аж до січня 2021 року, коли вже все «полихало»?
  9. Натомість, ми завозимо імпортне вугілля по 2100, а приватні українські компанії продають по 1950 грн/т.
  10. І тільки єдина державна компанія Добропіллявугілля домоглася 22 січня 2020 року продати своє газове вугілля на біржі по ціні 2300 грн/т.

Ость такий вийшов мікс ринкових-неринкових цін в цьому не зовсім науковому спостереженні.

Можна ще доповнити сіркою, якістю вугілля, цінами доставки і все таке, але від цього факт дефіциту і собівартості більше 4 тис. грн за тону нікуди не зникнуть.

Згадайте, вірніше не відкидайте це спостереження, коли будете досліджувати всі причини, що спричинили дефіцит вугілля в ОЗМ 2020/21.

Ну і не забувайте про Спостереження 5 – вони міцно пов'язані спільними причинами і наслідками.

За темою:

Спостереження. Думки

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України