Запаси на складах, надійність ОЕС та Ринок допоміжних послуг – що спільного

В період потепління у лютому поточного року запаси на складах ТЕС поповнилися на 338 тис. т та відновлені до відносно безпечного рівня – 1 114 тис. т, у тому числі антрацитових марок – 316 тис. т. Гідроенергетика теж збільшує свій маневровий та базовий потенціал - водність річок починає зростати. АЕС – дають стабільні 11, 7 ГВт рівним графіком. ТЕС - замикають добовий графік ганяючись за погодою та з урахуванням потреб всіх інших видів генерації.

Попри відсутність «холодних» резервів на ТЕС в окремі попередні періоди, пов’язані з низькими запасами вугілля антрацитових марок, загроза на практиці не реалізувалася – АЕС в цілому працювали стабільно. Але системно небезпека не усунута – такі режими за діючих правил на Ринку електричної енергії можуть виникати і в подальшому. І не факт, що з введенням повномасштабної моделі ринку з 1 липня 2019 року всі балансові проблеми самі собою врегулюються. Радше «ні» ніж «да».
Попереду чергове лютневе похолодання і новий тест на надійність. Слідкуємо за «гарячими», «холодними» та «резервами на валу» теплової генерації – одними з базовими критеріїв надійності ОЕС. Впровадження ринку допоміжних послуг вже скоро – тестуємо попит та пропозицію.

Підготовка до впровадження ринку допоміжних послуг наразі знаходиться в активній фазі. НКРЕКП у рамках підготовки нормативної бази функціонування ринку проводить відкрите обговорення проекту постанови НКРЕКП «Про затвердження Методики формування цін на допоміжні послуги», яке відбудеться 26 лютого 2019року.

Не пропустить.

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні