Передбачувано, але несподівано

Перший місяць роботи нової моделі ринку електричної енергії завершується

Існуючі нові-старі неринкові фактори впливу на ринкові відносини в електроенергетиці, вже не можуть залишатися без уваги самих високих державних інституцій.

Вони з’явилися не сьогодні, але по національній традиції у напружений політичний сезон виборів зазвичай домінують емоції та обіцянки. Натомість незручні теми, які можуть якось не так вплинути на електоральні настрої знаходяться за замовчуванням в секторі тиші. Нагальні рішення теж тонуть у бюрократичних тенетах та перекладаються на потім. Але потім вже прийшло.

Хотілося написати цей короткий пост без емоційного напливу, тільки факти, але не судилося – замінника слову «загроза» так і не знайшов, тому як є.

Невдовзі після відносно успішного старту нової моделі ринку електричної енергії до вже ідентифікованих існуючих перешкод, які поступово долаються, почали додаватися нові та непередбачувані за можливими наслідками масштабні загрози енергетичній безпеці країни.

Впевнений, що природа загроз лежить поза межами молодої моделі ринку, натомість сигнали про небезпеку формуються саме на ньому.

  1. Припинення поставок вугілля марки АШ з боку РФ з 1-го червня 2019 року на Луганську ТЕС.

    За два місяці накопичене завчасно вугілля марки АШ було спрацьовано і прогнозується, що 29 липня, станція може бути зупинена за відсутності палива.

    Для споживачів Луганського «енергетичного півострова», єдиним джерелом живлення якого є Луганська ТЕС, сформувалася найвища ступінь загрози – припинення постачання електроенергії. Альтернативне паливо – дорогий газ. Механізми та прийняття рішення – державний рівень. Терміновий розгляд на засіданні РНБО - обов’язковий перший крок.

  2. Непередбачуване, непрогнозоване та незбагненне спустошення складів вугілля державної генеруючої компанії Центренерго у липні.

    На з-х станціях на складах на сьогодні 87 тис. т, станції працюють мінімальним складом «з коліс». Чому так сталося – відповіді поки не маю. Але, що так не має бути впевнений. Можливо це нова модель бізнес-поведінки в новій моделі ринку? Невигідно працювати? Невигідно купувати? Проте, літній пік споживання ще попереду і без повномасштабної участі Центренерго у всіх сегментах ринку загроза невиконання критеріїв надійності ОЕС сильно зростає. Про підготовку до зими теж час згадати.

  3. Блокування судовими рішеннями за позовами НФЗ діяльності НЕК Укренерго, як виконавця PSO для виробників за «зеленим тарифом». Липень – заблокований. Серпень – судовий позов поданий – розглядається. Масштаб негативних наслідків – величезний. Неповні розрахунки за «зелену» електроенергію. Нові судові позови, ланцюгова реакція – «ящик Пандори».

    Загроза державного рівня і потребує термінового вирішення.

Важко повірити, але якщо скласти все докупи, то виглядає, що ми рухаємося по ретроспективному сценарію 2014 року, а от що сталося тоді, в акурат після завершення позачергових виборів у ВР, ми всі добре пам’ятаємо. Тоді не стало ні бажання, ні часу розібратися в причинах, а просто «призначили винних». Сьогодні маємо знайти і перше і друге незважаючи, на незавершений процес перезавантаження «державної машини».

Державний механізм, рівно як і електроенергетична галузь, на паузу права не мають.

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень