Підготовка до опалювального сезону

Підготовка до опалювального сезону. Неочікувані нюанси

Стисло. Нюанси, це про наростаючий дефіцит грошових коштів на ринку електричної енергії та про ризики чергового застосування неринкового «ручника» під народною назвою «відібрати та поділити».

Отже.

Нагадаю, що однією з обов’язкових умов підготовки до опалювального сезону є наявність джерел фінансування для «накопичити» та «відремонтувати».

Підготовка до опалювального сезону під час війни потребує великих грошей для тих же «накопичити», «відремонтувати» та додатково - «відновити зруйноване». Це саме про нас сьогоднішніх.

Натомість, в оптовому сегменті ринку електричної енергії вже третій рік поспіль наростають борги, збитки, дефіцит коштів. Причини відомі, але залишаються незмінними та невиправленими.

Електоральний фактор «тимчасово стабільних цін» на електрику зачарував країну ще на самому старті повномасштабної моделі ринку електроенергії в 2019 року.

Адмінресурс та політична «скидка» з ціни на електроенергію виявилися сильнішим за міжнародні зобов'язання з реформування галузі.

З початком війни дефіцит грошових коштів на оптовому сегменті ринку електроенергії посилився кратно.

Бо, з одного боку, суттєво знизився обсяг споживання електроенергії, а з іншого, зросла потреба у додаткових коштах на відновлення зруйнованих мереж та підстанцій, особливо у прифронтовій зоні.

Жоден з цих факторів у затверджених тарифах на розподіл та передачу не був передбачений.

І тут несподівано, по хорошому, «вистрілила» запроваджена з 2021 року методологія RAB-регулювання тарифів для операторів системи розподілу. Так, та сама методологія зі своїми недоліками та ризиками на тлі війни стала єдиним фінансовим гарантом відновлення зруйнованих мереж та повернення світла громадянам в ці найважчі перші п'ять місяців війни.

Процес відновлення мереж пішов з першого дня війни без команд зверху. І продовжується до тепер. Руйнації теж набули перманентного характеру. Кожну добу близько шістсот тисяч споживачів перебувають без світла.

На цьому позитивному фоні готовності та спроможності ОСР до відновлення пошкоджених мереж зовсім неочікувано, виглядає пропозиція комітету з енергетики при Офісі Президента до НКРЕКП скоригувати умови стимулюючого RAB-тарифу для операторів систем розподілу.

Якщо коротко, суть цієї пропозиції, упакована в гарну обгортку, насправді полягає в одному – в черговий раз «відібрати та поділити».

Фантастичність цієї ініціативи полягає ще й у тому, що все, що збираються відібрати вже давно потрачено на відновлення та знівельовано падінням обсягу споживання.

Війна продовжується. А затим відбуваються нові руйнації мереж та обладнання ОСР. Тому в контексті очікуємого військового осінньо-зимового періоду та реальних загроз ця ініціатива виглядає особливо небезпечною з усіх сторін і для всіх сторін.

Репутаційні втрати від остаточного зупинення реформ в енергетиці теж однозначно будуть. Якщо не санкції.

Маю думку, що рішення в запропонованому вигляді не має шансів бути прийнятим.

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»