Звіт з оцінки відповідності генеруючих потужностей

Нотатки на полях «Звіту з оцінки відповідності генеруючих потужностей» [2]

Продовжуємо обговорювати чи не найважливіший документ останніх років – проект «Звіту з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей», підготовленого та оприлюдненого НЕК Укренерго. Процедура громадського обговорення Звіту пройшла, але дискусія про основні висновки, що змінити, і чим доповнити в енергетичних кулуарах продовжується.

Щодо поточного стану

На сьогодні, в умовах паралельної роботи з РФ, стан генерації відповідає критеріям надійності ОЕС за технічними складовими, але з регулярною періодичність надійність критично знижується за ознакою відсутності вугілля марки АШ на складах окремих ТЕС в достатніх обсягах. Переведення на вугілля газових марок в достатньому обсязі не здійснено. Проблема може бути вирішена швидко, але на тепер – відповідності немає.

Щодо розвитку до 2023 року – прогнозний термін початку інтеграції в ENTSO-E

Технічний стан частини енергоблоків, в першу чергу маневрової теплової генерації, не відповідає критеріям надійності. Є думка, що в звіті треба привести всі технічні вимоги угоди, і як вони будуть реалізовані, скільки енергоблоків ще мають бути реконструйовані до початку роботи енергосистеми в ізольованому режимі і з досягненням яких технічних параметрів.

Щодо розвитку до 2028 року – граничний термін досягнення екологічних критеріїв згідно «Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок»

Відповідності теплової генеруючої потужності немає і за цим компонентом. Бо немає навіть приблизного бачення, що з цим екологічним тягарем далі робити. В звіті так і маємо визнати: якщо продовжувати робити вигляд, що проблеми не існує, то вугільні блоки будуть неминуче виведені з експлуатації. З одного боку це виглядає доброю екологічною новиною. З іншого, все погано – нас неминуче накриє дефіцит у стільки-то МВт. Або всі вимушено підсядуть на природний газ, але то вже буде інша еволюційна гілка розвитку ринку електричної енергії.

Останні дні 2018 спливають, розпочинається тестовий режим компонентів нової моделі ринку електричної енергії – програм, ринків алгоритмів. Звіт про відповідність є також певним тестом для Оператора системи передачі на усвідомлену та професійну готовність та відповідність. Звіт має стати реальним навігатором для наповнення змістом всіх видів ринків, але, в першу чергу, ринку допоміжних послуг та балансуючого ринку. Час ще є.

Отже доопрацьовуємо, уточнюємо, коригуємо.

Перша частина Нотаток на полях…

Довідково, глосарій Звіту
Відповідність (достатність) генеруючих потужностей – стан технологічного обладнання виробників електричної енергії, який з урахуванням стану системи передачі та розподілу електроенергії, міждержавних ліній електропередачі здатний забезпечити безпеку постачання електричної енергії із дотриманням балансу між попитом та пропозицією в межах об’єднаної енергетичної системи.
Адекватність (балансова надійність) – здатність енергосистеми задовольняти сумарний попит на електричну енергію нормативної якості споживачів в кожний момент часу з урахуванням планових та очікуваних позапланових відключень елементів енергосистеми і обмежень на поставки енергоносіїв.

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України