Звіт з оцінки відповідності генеруючих потужностей

Нотатки на полях «Звіту з оцінки відповідності генеруючих потужностей»

Грудень 2019 року вже став черговою віхою в новітній енергетичній історії. З одного боку, в муках, але майже своєчасно, народжується нова модель роздрібного ринку електричної енергії, а з другого, НЕК Укренерго разом з виробниками готують підґрунтя для забезпечення подальшої життєздатності цього ринку. Іншими словами, щоб там було чим торгувати. Унікальний час без права на помилку.

Наразі професійна розмова виробників електричної енергії та доопрацювання оприлюдненого НЕК Укренерго «Звіту з оцінки відповідності генеруючих потужностей» є в розпалі. Домінуючий напрямок - технічні аспекти надійності ОЕС для забезпечення попиту на електроенергію, які напряму залежать від технічних можливостей виробників. Жоден з виробників не може залишитися осторонь дискусії яка відбувається під модерацією НЕК Укренерго, перш за все АЕС, ТЕС, ГЕС, ТЕЦ, Відновлювальні – на кону майбутні стимули та обмеження у вигляді правил нового ринку електроенергії.

Побачити в єдиному безперервному технологічному процесі не тільки себе унікального, але й визнати роль інших учасників і свідомо визначити дійсні пріоритети - зробити не легко, адже невидима рука вже майже розвела виробників по своїм власним коміркам, з власними інтересами, без загального бачення потреб ОЕС, а часто ігноруючи їх. Але ключові слова Звіту; «Надійність ОЕС», сказані. І цим словосполученням теж все сказано – залізо обдурити неможливо, закони фізики, термодинаміки і поготів. За назвою цей документ є «Звітом», за суттю - «Твором», від слова творити.

Багато фахівців вже звернули увагу на визначену Звітом потребу ОЕС в одному гігаваті потужностей ТЕС «зі швидким стартом» до 2020 року, що на сьогодні виглядає достатньо круто. При тому, що ОЕС вже 4 роки поспіль, з різних причин періодично потерпає від дефіциту «гарячого» та «холодного резерву» на ТЕС - основних критеріїв надійності системи та обов’язкових/необхідних умов об’єднання української та європейської енергосистем.

Діагноз продовжує уточнюватися. Скоріш за все, основні неприємні відкриття ще попереду, але це і є насправді ціллю наріжного безпекового документа ОЕС– завчасно знати, щоб забезпечити відповідність.

Отже знайомимося, вивчаємо та творимо. З Днем Енергетика!

За темою:

Обговорення проекту Звіту з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей
Звіт з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України