Ціни на ринку електроенергії у лютому 2022

Несистематизовані записки останнього тижня

Ну що. На ринку електроенергії України знову спостерігається «падіж» цін. Атипове зниження цін відбувається практично на всіх ціноутворюючих сегментах ринку електроенергії – на добу наперед (РДН), внутрішньодобовому (ВДР) та балансуючому ринку.

Так вже було і не раз. Але на цей раз нічого не допомагає. І все б нічого, але ця крапля неприємностей для теплової генерації посеред зими та напередодні довгоочікуваного старту роботи енергосистеми в тестовому ізольованому режимі може бути останньою та змінити все.

Можна спорити, продовжувати звинувачувати один одного в роздріб та оптом , лити медіа – єлей проте глибинна суть уподобань не змінюється - в ринкових умовах ми працювати не вміємо, не здатні і не хочемо. Ручне адміністрування – наше все.

Чомусь подумалося, невже енергетична офіційна та неофіційна спільнота і на цей раз не докопається до істинних причин того, що відбувається на ринку електричної енергії, а як і раніше вдовольниться черговими змінами «прайс-кепів»?

Човни з вугіллям ще допливають, але гроші у виробників електроенергії вже закінчилися. Ні не закінчилися, їх відібрали різними адміністративними способами під прапором привабливих «низьких цін». Виробникам електроенергії залишилися нові та старі борги. А ще збитки без джерел покриття.

Фінансова піраміда і торгівлі майбутньою електроенергією «між своїми» вже побудована.

Фінансова піраміда з запозичень та інших витрат без джерел фінансування для доплати виробниками за зеленим тарифом, послуг з балансування, допоміжних послуг вже також набула достатньо чітких обрисів.

Фінал любих фінансових пірамід відомий. Питання тільки коли.

Здається, що ринок електричної енергії України у тому вигляді, як «мы его слепили из того что было» (рос.) входить в завершальну фазу. Далі невблаганно прийдуть радикальні зміни. Причин для цього вже більш ніж достатньо.

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Децентралізована генерація в Україні: потреби та реальні можливості