Енергодар

Опалювальний сезон 2021/22 в Україні опалений війною. Фокус – місто енергетиків Енергодар

Календарно і фактично опалювальний сезон 2021/2022 в його мирному розумінні в Україні завершився. При цьому в різних регіонах завершився по різному. Однієї наскрізної оцінки не існує.

Усталена формула, що опалювальний сезон успішно завершений, вибухнула одночасно з прильотом 24 лютого 2022 року о 5:00 за київським  часом російських ракет на територію суверенної та незалежної України. Для когось успішний опалювальний сезон завершився саме в цей день.

Для когось опалювальний сезон зник, як категорія, на початку  березня, коли  разом з руйнацією енергетичної інфраструктури в домівках людей  зникли  практично всі цивілізаційні досягнення сучасного суспільства: електрика, тепло, газ, вода. І частина громадян не має доступу до енергоносіїв до цього часу. 

 Разом з наступом ворога частина складових об’єднаної енергосистеми України опинилися в тимчасовій окупації.   

Так вже сталося, що славетне енергетиками місто Енергодар, де розташовані Запорізька АЕС та Запорізька ТЕС, найпотужніші електростанції ОЕС України, завершили опалювальний сезон  на окупованій росіянами території. 

Це була передмова.

А тепер до основної теми, за яку я зачепився, випадково переглянувши відео святкової ходи енергодарців в місті Енергодар 9 травня 2022 року. І виглядає що дійство відбувається не під дулами автоматів.

Перша психологічна реакція – «завис», бо Енергодар як і енергетики, які в ньому проживають та працюють, або працювали,  для мене особисто означають багато.  

Відразу згадалося, інше відео, коли на початку окупації,  жителі Енергодару, дійсні вартові енергетичної безпеки, «голими руками» намагалися зупинити танки, броньовану техніку та живу силу ворога.

 Повага та гордість.

Як не дико це може звучати, але війна стала самим неупередженим та безжальним інспектором в оцінці  дій  всіх причетних до проходження  опалювального сезону – енергетиків, управлінців, місцевої та центральної влади,  громадян - споживачів.

Всі існуючі в мирний час напівтони зникли. Кожен прийняв своє власне рішення і це його вибір, це його майбутня доля.

Ця війна скоротила вибір до двох варіантів:  ти українець чи ні, іншого не дано.

Так само, як в енергетиці - або включено, або виключено.

Або світло, або тьма.

Може зацікавити