Про перерозподіл коштів з ринку допоміжних послуг на користь ринку балансуючих послуг

Сьогодні спробував усвідомити мотиви та наслідки рішення про перерозподіл коштів з ринку допоміжних послуг на користь ринку балансуючих послуг. Бо думки розділилися.
Маю визнати, що з першої та другої ітерацій визначитися не вдалося.

А початок роздумів був такий.

  1. Формула, здається відома – «відібрати і розділити».
  2. «Відібрати» у виробників електроенергії, які працюють на одному сегменті ринку, щоб «розподілити» між виробниками електроенергії, що працюють на іншому сегменті.
  3. Чому на ринку допоміжних послуг раптом виникла «економія», а на балансуючому ринку – «дефіцит»? Достеменно не знаю. Доступна аналітика недостатня.
  4. Чи є прямий функціональний та цільовий зв’язок між цими сегментами ринку? Наче ні. Джерелом покриття витрат одного ринку є регульовані тарифи на диспетчеризацію, інший сегмент має сам себе збалансувати, він так і називається.
  5. Чи має рішення ознаки механізму перехресного субсидіювання, тепер вже між сегментами? Не виключаю.
  6. Якщо все так, то які високі державні мотиви спонукали на таке безпрецедентне рішення? Та які наслідки?

На цьому зупинився.

Спробував зайти з іншого боку та викласти суть того, що сталося стисло та одночасно зрозуміло – вийшла «абракадабра».

Хоча, якщо заглибитися, то може й ні.

«З ринку допоміжних послуг «відібрали» частину коштів, які всі виробники електроенергії вже заплатили/мають заплатити НЕК «Укренерго» у складі тарифу на диспетчеризацію, якими НЕК «Укренерго» мав розрахуватися з виробниками за надані послуги з резервування, але не сплатив та зекономив, і тепер ці кошти будуть «розподілені» між тими виробникам, що надавали послуги на балансуючому ринку, яким заборгував НЕК «Укренерго», тому що виник збитковий дисбаланс, бо кошти з балансуючого ринку забрали раніше і невідомо хто».

Далі вже потрібна допомогу «з залу».

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
Слідами енергетичних новин