Ринок електроенергії України – ти неймовірний!

Ринок електроенергії України – ти неймовірний!

1. Спочатку ти зміг довести неможливе, що діючі ціни для побутових споживачів рівня 2017 року - 90 на 160, це норм, перехресне субсидіювання – це норм і ти запустився як повномасштабний ринок електроенергії не будучи таким від слова взагалі. Феномен. Як і результати.

2. Неймовірно, але ти зміг перекласти на державні Енергоатом та Укргідроенерго 50 млрд гривень дотацій цін для населення і звільнити від цього соціального обов’язку великих приватних споживачів, за що вони тобі, швидше за все, сильно вдячні. Як пам’ятаєте, в старому ринку всі без винятку споживачі дотували населення через дотаційні сертифікати в оптовій ціні.

3. Ще більш неймовірним виглядає той факт, що ти якимось, одному тобі відомим, аргументом умовив Енергоатом продавати електроенергію для потреб населення по 1 копійці за кіловат·годину, або в 150 разів нижче ринкової ціни, і головне, що Енергоатом демонструє, що він задоволений цим статусом. От якби ще фінансовий ПСО…

4. Ти посоромив всіх експертів, які пророкували підвищення цін для населення в 2 рази, а промисловості, на 20-30% після запуску повномасштабного ринку. А насправді ціни для населення не підвищилися, а для групи великих споживачів навіть знизилися. Шах і мат.

5. Твої фінансові ресурси виявилися невичерпними, бо чимось іншим важко пояснити, чому твоя «невидима рука ринку» впевнено заборонила відключати побутових споживачів від електрики, чим узаконила, такий популярний серед споживачів флешмоб «бери і не плати». І знову все пройшло «на ура». Спочатку було тільки населення.

6. А потім ти прирівняв до населення за низькими цінами цілу купу інших споживачів і знову за фінансовий ресурс звідкіля, ти навіть не згадав.

7. А ще інша твоя «невидима рука ринку» заборонила вимикати електрику Попаснянському водоканалу і знову - «бери і не плати», во істину твоя щедрість не має меж. Або кураж, напередодні.

8. Ти зміг здійснити не здійснене.
Ти легко профінансував приватну «зелену металургію» за рахунок державного Оператора системи передачі – НЕК УКРЕНЕРГО. Який профінансувати «зелених» - не зміг, зобов’язання балансуючого ринку – не зміг, себе – не зміг, ринок допоміжних послуг – не зміг, а «зелену металургію» зміг.

9. І наостанок, «вишенька». Ти борговий геній. «Старий» ринок за двадцять років роботи не зміг назбирати і 30 млрд грн боргів, проте ти за рік з четвертю зміг назбирати 43 повноцінних млрд грн і всі їх зосередив на НЕК Укренерго. Оскар.

Ринок, ти насправді неймовірний, непередбачуваний та непрогнозований.

Тебе люблять, ненавидять і бояться одночасно.

Натомість, байдужих та непричасних стає все менше.

І це шанс!

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень