Еволюція виробництва електроенергії

Еволюція виробництва електроенергії [1]

Спочатку була теплова генерація на вугіллі. Яка влітку працювала на природному газі.

Паралельно народилася та змужніла велика гідрогенерація. Старт дав Дніпрогес.

Потім прийшли передові атомні технології, поступово замістили виробництво електроенергії на вугіллі. На сьогодні ніша АЕС складає 50-53%.

Теплова енергетика спокійно підставила плече, знизила виробництво і перейшла в регулюючий, не проектний і не економічний режим роботи.

Але всім виробникам всього було вдосталь, електроенергії і коштів, бо усвідомлено, прораховано, прогнозовано.

В енергосистемі всім знайшлося достойне місце та повага до праці.

Теплова генерація разом з гідро стали гарантами надійності об’єднаної енергосистеми при негараздах з неманевровими атомними блоками.

Надалі, всі історичні періодичні процеси зумовлені зниженням, або зростанням обсягів споживання електроенергії супроводжувалися тепловими блоками на вугіллі.

А потім був Чорнобиль.

А потім в Україну прийшла війна.

А потім в Україну добрався світовий тренд - «зелена енергетика». Яка почала активно розвиватися та на старті очікувано заміщувати ту ж таки теплову генерацію під схвальні оплески та очікування «зеленого переходу». І також без особливих проблем, як і в свій час, коли зустрічали прогресивні атомні технології.

Вся ідилія відносин завершилась, коли виробництво електроенергії теплових електростанцій досягла мінімуму за умовами безпеки енергосистеми і настав еволюційний час тепер вже для обмежень виробництва атомних блоків в базовій частині добового графіку навантажень.
Адже іншого технічного рішення на сьогодні немає. На сьогодні. Бо подальше зростання частки зеленої енергетики та розвантаження теплової генерації невідворотно призведе до втрати надійності енергосистеми.

9% досягнутої частки «зеленої» енергетики стали чомусь непід’ємними для країни, ні технічно ні фінансово.

На цьому мирний еволюційний процес передачі влади від традиційних технологій до новітніх відновлювальних джерел зупинився. І почалося…

До цього посту мене, зокрема, підштовхнули дзвінки від медіа видань на минулому тижні з проханням прокоментувати ситуацію на ринку електроенергії, чому Енергоатом виявився самим знедоленим, баланс електроенергії, хто кого витісняє і таке інше.

Планував написати про еволюцію в одному пості стисло, але не зміг – понесло. Продовження планую.

Може зацікавити

ОЕС України