Саботаж

Саботаж

Вперше слово «саботаж» почув у далекі сімдесяті минулого століття, вивчаючи предмет «Історія ВКПБ» (Всесоюзна комуністична партія більшовиків).

Слово, яке в 1936-38 роках означало вирок і смерть. Так наказала партія. Слово, яке не потребує додаткових пояснень та підтверджень, просто мітка на кого вкаже партія. І все.

Потім прийшло «потепління», слово забулося, зникло зі шпальт газет, але сформовані рефлекси за всіма ознаками залишилися. Як масове щеплення проти усвідомленої мозкової діяльності.

Натомість риторика «саботажу» несподівано та без пояснень знову відродилася в кінці 2014 року, коли війна майже досягла апогею. Коли почалися віялові відключення. Коли накопичені у травні 2014 року 5 млн т вугілля «спалили на вибори» депутатів та, щоб анексований Крим сяяв попри повністю зруйновану інфраструктуру доставки вугілля та запеклі бої на Сході.

Тоді, коли я слідкував за кожним днем в енергетиці, мені це здалося неймовірним та нереальним до сприйняття. Натомись для себе списав на депутатську та менеджерську недосвідченість нового покоління енергетиків та політиків.

А потім у 2015 році прийшов «пов’язаний» кривавий імпорт, націлений, щоб Крим не відчував жодних незручностей з дефіцитом електроенергії. Але «саботаж» непомітно майже зник.

І ось знову. Спочатку в ОЗМ 2020/21. Тепер «саботаж» разом з «монополізмом», «олігархами», знову замайорів напередодні сезону 2021/22, як основна причина можливих енергетичних невдач. Сезон дійсно буде важким.

В яких конкретна кабінетах народжуються ці слова, без будь якого натяку на реальний зміст, достеменно не знаю. Але сформований попит на них є.

На кого націлені – скоро побачимо, бо, мені здається, процес вже запущений, а попередні медіа успіхи в цьому напрямку надихають.

«Монополізм», «олігархічна модель економіки» це дійсно стало для країни величезною проблемою. І вона, без сумніву, має рішення.

Але коли розстрільне слово «саботаж» використовується для приховування дійсних причин провалів з допомогою молодих, агресивних реформаторів, та, які самі прагнуть стати новими «олігархами», то навряд чи можна очікувати бажаних змін.

Далі тільки «чорний лебідь».

Таким вийшов перший недільний «післяковідний» пост. Тема розкрита не повністю, але хай «летить».

Всім гарного завершення вихідних, та продуктивного робочого тижня!

Може зацікавити

Згадайте та озирніться
Трансформація вугільних регіонів