(Ціни & Збитки & Борги) vs Енергосистема

Опорні тези

Природа виникнення боргів на «новому» ринку електроенергії змінилася кардинально починаючи з 2019 року. За цим, старі методи «взаємного погашення», як вирішення боргової проблеми, сильно втратили свою потенційну спроможність та значення.

Акцент причин виникнення боргів змістився від «споживачів-неплатників» до «фінансової неспроможності» виробників електроенергії та НЕК «Укренерго», від роздрібного сегменту ринку до оптового.

«Споживачі-вимушені неплатники», які відверто недофінансовані державою в новій моделі ринку електроенергії нікуди не поділися бо лазівки «не платити і не бути відключеним» залишилися, хоча і втратили домінуючу роль в утворенні боргів за електроенергію (бюджетні організації, шахти, водоканали, теплокомуненерго, тощо).

Вже п’ятий рік поспіль борги виникають не спорадично а генеруються разом з електроенергією, рівно як і збитки. Причому за обернено пропорційним принципом. Чим більше боргів та збитків тим менше резервів потужності електроенргії.

Головною причиною виникнення боргів на ринку електроенергії стали збитки виробників електроенергії та НЕК «Укренерго»;

Головною природою збитків виробників електроенергії та НЕК «Укренерго» є невідповідні тарифи та ціни;

Головною причиною невідповідних цін на електроенергію є правила ринку електроенергії, які видають «неправильні» цінові сигнали.
Вже стало більш ніж очевидним, що правила, збитки та борги аж ніяк не послуговуються фізичним потребам об’єднаної енергетичної системи.

Наступний рівень причин – система управління та прийняття рішень.

«Точку біфуркації» ринок електроенергії вже перетнув. Нестаціонарний процес в розпалі.

Простих рішення немає.

Неприйняті рішення, також є рішеннями.

Незавершено. Відведений перед ранковий час сплив. Ділюся в такому «сирому» вигляді.

Довідково
Точка біфуркації — зміна усталеного режиму роботи системи. Термін із нерівноважної термодинаміки і синергетики.
Точка біфуркації — критичний стан системи, при якому система стає нестійкою щодо флуктуацій і виникає невизначеність: чи стане стан системи хаотичним або вона перейде на новий, більш диференційований і високий рівень впорядкованості. Термін із теорії самоорганізації.

Може зацікавити

Слідами енергетичних новин
Ворог не полишає планів позбавити українців світла