Слідами енергетичних новин. Ти енергетик

Слідами енергетичних новин. Ти енергетик

І твою енергетичну систему вороги почали з 10 жовтня цілеспрямовано та масштабно знищувати ракетними обстрілами, щоб відібрати світло, а з ним тепло, газ, воду і врешті-решт волю.

На адреналіні, на вірі, на межі можливостей, в режимі 24/7 ти все зібрав до купи, «зшив» скрутками, десь «розрізав», десь «обвів», десь перейшов на інший клас напруги, за тимчасовими схемами, але світло повернув домівки.

Вдячні співвітчизники зі сльозами радості заслужено присвоїли тобі високе звання воїна світла енергетичного фронту.

І так 15 чи більше разів підряд, і кожного разу ти виходив переможцем.

На твою енергсистему звалився тягар всіх найгірших сценаріїв, які можна та не можна було передбачити законами та кодексами в мирний час.

На тебе, як на оператора системи передачі (НЕК Укренерго) та розподілу (обленерго), з 10 жовтня була покладена надважлива функція з щогодинного балансування енергосистеми шляхом каскадного аварійного розвантаження споживачів з застосуванням графіків погодинних відключень.

Бо інші варіанти підтримання балансу в енергосистемі закінчилися, крім тебе немає кому та немає чим.

І з того часу, цілодобово та щогодинно по всій країні «клацають» десятки тисяч застарілих морально та фізично масляних вимикачів і балансують систему.

Вимикачі, які мають нормативно обмежений фізичний ресурс, до вичерпання якого залишилося не так багато «клаців».

Твоя енергосистема змінилася, навколо війна, проте тепер ти, воїн світла, знову на «енергетичному передку» з іншою зброєю. І паралельно продовжуєш відновлювати зруйноване.

Але цього зовні не видно, як не видно ціну, яку ти сплачуєш за утримання крихкого енергетичного балансу разом зі своїми колегами всіх підприємств енергосистеми.

Проте тобі публічно закидають, що «енергетики хімічать», «енергетики експортують електроенергію», "несправедливо розподіляють ліміти", «у сусіда є світло», «енергетики не витримують графіки», «енергетики не публікують» і таке подібне.

Здається, що за вимогами обмеження та розповсюдження інформації під час воєнного стану, ми необачно порушили правила правдивої комунікації зі споживачами, не назвали дійсних причин та цим ввели їх в оману-ілюзію стійкого благополуччя, варто тільки справедливо розділити несправедливі за своєю суттю ліміти електроенергії.

І на десятки тисяч «клаців» твоїх вимикачів у відповідь вже летять десятки тисяч скарг, а з ними перевірка за перевіркою.

Як завершити допис, не знаю, проте думаю що віра в краще та трохи усвідомленого пафосу не завадять.

Вірю що:

Ти витримаєш і станеш ще сильнішим.

Ти професіонал-енергетик, ти патріот і від тебе залежить коли настане перемога.

Тобі, воїн світла, попри тимчасові комунікаційні негаразди, своє робити, і робити це правильно. Для нас усіх.

Слава Україні!

Фото для ілюстрації енергосистеми запозичив зі сторінки Ніни Ковальчук. Дякую!

Може зацікавити