Іван Плачков

Заходи, що дозволять стабілізувати ситуацію в енергетиці та вийти на її нормальний режим роботи

10 квітня 2020 року Голова Ради Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» Іван ПЛАЧКОВ під час телефонного включення до ефіру телеканалу «Україна 24» прокоментував кризову ситуацію, що сьогодні склалася в енергетичному комплексі України, та запропонував декілька невідкладних кроків з її подолання.

Він, зокрема, підкреслив, що імпорт електроенергії до нашої держави в обсязі близько 1 млрд кВт·год на суму більше 2 млрд грн став однією з причин кризового фінансового стану не лише Енергоатому, а й підприємств теплової генерації, Укргідроенерго, тобто усіх учасників електроенергетичного комплексу.

Проте, заборгованість перед енергетичними підприємствами накопичувалась ще до введення нової моделі ринку електроенергії. Так, станом на 1 липня 2019 року заборгованість перед Енергоатомом оцінювалась близько 11,7 млрд грн, яка накопичилась передусім в результаті неплатежів з боку державних підприємств: державних шахт, водоканалів. Після введення нового ринку електроенергії заборгованість перед «Енергоатомом» збільшилась ще на 6 млрд грн. Сьогодні, після здійснення компанією обов’язкових платежів (зарплати, податки) загальна кредиторська заборгованість Енергоатому сягає близько 15 млрд грн. При цьому близько 5 млрд грн з яких складає заборгованість на користь постачальників високотехнологічного обладнання за статтею «обладнання та матеріали», що якраз забезпечує надійну та безпечну роботу електроенергетичного комплексу України.

І.Плачков наголосив, що держава зобов’язана втрутитись у ситуацію з величезною заборгованістю Енергоатому, оскільки ця компанія в тому числі забезпечує енергетичну безпеку країни. Не можна втрачати часу і вже зараз потрібно зробити декілька речей для її врегулювання.

По-перше, необхідно прийняти Проект Закону №2386 «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії», який вже пройшов профільний комітет та містить конкретні пропозиції з вирішення проблеми заборгованості перед Енергоатомом шляхом випуску державних облігацій, які зараховуватимуться до основних фондів компанії.

По-друге, треба скасувати положення про пільговий тариф на електроенергію для непромислових споживачів, привести його у відповідність до економічно-обґрунтованого рівня з урахуванням прогресивного світового досвіду. Першочерговим в цьому контексті має бути вирівнювання тарифу для всіх груп споживачів незалежно від обсягу споживання.

Адже існуюча схема тарифів є соціально не справедливою та допускає можливість для заможних громадян сплачувати за електроенергію по однаково низьким цінам, як це роблять бідні, незабезпечені верстви населення.

По-третє, необхідно переглянути алгоритм роботи нового ринку електроенергії, усунити політико-адміністративне втручання у його роботу з боку профільного комітету парламенту, уряду, яке мало місце протягом останніх двох-трьох місяців.

«Вжиття цих невідкладних заходів дозволить протягом 15-20 днів стабілізувати ситуацію в енергетиці, а через місяць-півтора – вийти на її нормальний режим роботи», - підсумував Голова Ради Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея».

Може зацікавити