Лист до Президента

Щодо подолання кризової ситуації в паливно-енергетичному комплексі України

Президенту України
Зеленському В.О.

 

Копія: Прем’єр-міністру України
Шмигалю Д.А.

 

Копія: Голові Верховної Ради України
Разумкову Д.О.

Щодо подолання кризової ситуації
в паливно-енергетичному
комплексі України

Шановний Володимире Олександровичу!

Користуючись нагодою, висловлюємо свою повагу, та звертаємось до Вас, пане Президенте, від імені Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї з пропозиціями щодо подолання кризи в паливно-енергетичному комплексі України.

Всеукраїнська Енергетична Асамблея неодноразово звертала увагу на негативні явища в енергетичному комплексі України, зокрема на ринку електричної енергії. Останнім часом ситуація ще більш загострилась, а електроенергетика України опинилася на межі колапсу. Через низку невиважених рішень, які приймалися останнім часом законодавчими та державними органами влади, системна криза охопила всю генерацію, розподільчі  та інфраструктурні компанії електроенергетики.

Найбільш гострими проблемами є: значні неврегульовані борги; викривлена модель нового ринку електричної енергії, відповідно до якої деякі його сегменти працюють зовсім не за ринковим принципом; існування неринкового механізму ПСО; незрозуміла подальша роль «зеленої» генерації; диспропорції між тепловою, атомною енергетикою та відновлювальними джерелами електроенергії та багато інших.

Не беручи до уваги зниження споживання електроенергії на 5,2% в цьому опалювальному сезоні у порівнянні з минулим, Україна збільшила обсяги імпорту енергоресурсів на загальну суму 1,4 млрд доларів США.

Так, електричної енергії з РФ та Білорусі було імпортовано 914 млн КВт год (при відсутності імпорту у минулому опалювальному сезоні ), електроенергії з ЄС – 2390 млн КВт год (при відсутності імпорту у минулому опалювальному сезоні), енергетичного вугілля – 3188 тис тонн (2604 тис тонн у минулому опалювальному сезоні), природного газу – 5,1 млрд  м3 (4,0 млрд м3 у минулому опалювальному сезоні).

Як наслідок, в Україні накопичено рекордні незатребувані запаси власних енергетичних ресурсів.

Станом на 1 квітня 2020 р. запаси вугілля складають 2,8 млн тонн (+79% до аналогічного періоду минулого року), природного газу - 7,0 млрд м3 (+79%). При цьому збитки через зниження ціни на газ впродовж цього періоду склали 1,7 млрд доларів США.

Крім цього, не зважаючи на порівняно високі температури в Україні, при виробництві електроенергії пріоритет надавався ТЕЦ, що працюють на імпортному газі. За опалювальний період вони спожили 1,0 млрд м3 імпортного газу, що призвело до значного зменшення споживання вітчизняного вугілля.

Через незбалансованість паливного балансу та балансу електроенергії вимушені зупинятися шахти та теплові електростанції.

Так, з листопада 2019 року зупинена шахта «Червоноліманська», кількість співробітників - 3 тис. осіб.

З 1 квітня 2020 року зупинено підприємство «Добропіллявугілля» - 6,5 тис. співробітників.

З листопада 2019 року почалося виведення у простій ТЕС ДТЕК: станом на 1 квітня у частковому простої перебувають всі 8 ТЕС та 1 ТЕЦ – загальна кількість співробітників - 5,8 тис осіб.

Це, в свою чергу, призвело до зниження обсягів видобування власного вугілля (на 5% від обсягів минулого опалювального сезону) та електроенергії на ТЕС (на 20%).

Наразі ціна на електроенергію в Україні як для промислових споживачів, так і для населення є однією з найнижчих в Європі. Не зважаючи на це, регулюючі органи шляхом внесення зміни до Правил оптового ринку електроенергії, а також використовуючи адміністративні важелі впливу, ще більше знизили оптову складову ціни на електроенергію з 160 коп/кВтгод до рівня 120-135 коп/кВтгод у 4 кварталі 2019 р. та 1 кварталі 2020 р.

Таким чином, станом на 1 квітня ц.р.:

- ТЕС відпрацювали останні 6 місяців зі збитком 3,1 млрд грн;

- АЕС не отримали від ДП «Гарантований покупець» за вироблену в цьому періоді електроенергію понад 4,4 млрд грн;

- ГЕС не отримали від ДП «Гарантований покупець» близько 0,5 млрд грн;

- генерація ВДЕ не отримала від ДП «Гарантований покупець» за вироблену в цьому періоді електроенергію понад 3,1 млрд грн;

- заборгованість «Центренерго» за вугілля оцінюється в 2,5 млрд грн, «Донбасенерго» заборгувало за вугілля понад 1 млрд грн.

- НАЕК «Енергоатом» був змушений фактично зруйнувати систему ПСО для ВДЕ, обмеживши 29 березня постачання електроенергії на адресу ДП «Гарантований покупець», і розпочавши самостійно здійснювати продаж електроенергії у збільшеному обсязі на ринку «на добу наперед».

Уповільнення реформи ринку електричної енергії та адміністративно-політичне втручання у його роботу призвело до ситуації, коли працівникам АЕС не вистачає грошей навіть на зарплату; ТЕС та вугледобувні підприємства зупиняють роботу; невизначений фінансовий стан підприємств генерації ВДЕ дає інвесторам негативний сигнал.

Окрім вказаних проблем, через надзвичайну ситуацію, викликану карантинними заходами, також прогнозується суттєве зменшення платежів населення за використані енергоресурси, що, беручи до уваги вже існуючі великі борги компаній, нестиме реальні загрози банкрутства підприємств паливно енергетичного комплексу, а відтак – стабільності функціонування енергетичної системи, що може привести до непрогнозованих наслідків.

Таким чином, ситуація в енергетиці України потребує термінового втручання та вжиття низки невідкладних заходів. В іншому випадку - за підсумками поточного року ТЕС отримають збитки близько 12,3 млрд грн, шахти матимуть дефіцит коштів на рівні 13,3 млрд грн. Такий сценарій призведе до необхідності повної зупинки всіх шахт в Україні вже у травні-червні, а також до повного закриття (консервації) 6 ТЕС з травня на невизначений термін.

Крім того, ДП «Гарантований покупець» матиме дефіцит бюджету близько 26,3 млрд грн, а при розподілі обсягу небалансу в пропорції 50/50 між ВДЕ і АЕС недоплата обом сторонам складе по 13,2 млрд грн. Для АЕС це означатиме отримання ефективного тарифу на поточний рік у розмірі 48 коп/кВтгод, що нижче операційних витрат компанії, які складають 60-65 коп/кВтгод.

З метою недопущення такого сценарію для української енергетичної галузі Всеукраїнська Енергетична Асамблея вважає за необхідне реалізувати наступні антикризові заходи задля усунення негативних тенденцій на ринку електричної енергії, порятунку електроенергетичного комплексу України від колапсу.

1. Забезпечити економічно збалансовану модель роботи галузі:

  • переглянути Прогнозний баланс електроенергії разом з балансом вугілля. Визначити режими роботи ТЕС і шахт без зупинки виробництва в 2020 р, скорегувавши ремонтну площадку АЕС;
  • усунути адміністративно-політичне втручання у алгориртм продажу генерації НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго», ТЕС і ДП «Гарантований покупець» на ринку «на добу наперед»;
  • скасувати штучні обмеження по заявці на ринку «на добу наперед» ДП «Гарантований покупець». Зобов'язати компанію подавати заявки за економічно обґрунтованою ціною з урахуванням повного виконання зобов'язань по ПСО;
  • скасувати обмеження по заявці АЕС і ТЕС в нічний період, які зобов'язують продавати електроенергію в збиток;
  • визначити параметри скорочення тарифу ВДЕ і ввести мораторій на добудову об'єктів СЕС до кінця року;
  • переглянути фінансові плани державних підприємств НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго», НЕК «Укренерго», ПАТ «Центренерго» з метою оптимізації операційних витрат і капітальних інвестицій;
  • переглянути структуру тарифу НЕК «Укренерго» з урахуванням невиконаних зобов'язань по ВДЕ.

2. Забезпечити термінове вирішення проблеми заборгованості за електроенергію та забезпечення 100% оплати поточного споживання:

  • запустити масштабну роз’яснювально-інформаційну кампанію щодо необхідність своєчасної 100% оплати за спожиту електроенергію;
  • укласти договори реструктуризації заборгованості за вироблену в 4 кв. 2019 р. - 1 кв. 2020 р. електроенергію по об'єктах ВДЕ і АЕС з визначенням джерела фінансування;
  • прийняти Закон про погашення заборгованості за електроенергію, утворену до 1 липня 2019 р;
  • прийняти програму розвитку ВДЕ до 2025 р і затвердити графік проведення аукціонів на будівництво потужностей;
  • затвердити параметри і формат впровадження РАБ регулювання для розподільчих компаній з запуском з 1 січня 2021 р;
  • прийняти програму індексації тарифів на електроенергію для населення з 4 кварталу 2020р.

Шановний Володимире Олександровичу!

Українська електроенергетика за роки незалежності нашої держави неодноразово стикалася з кризовими явищами. Але сьогодні ми маємо повномасштабну кризу, яка загрожує енергетичній безпеці держави.

Прийняття термінових та рішучих дій відповідно до запропонованих Всеукраїнською Енергетичною Асамблеєю заходів дасть можливість забезпечити подолання кризових явищ, надійно і в повному обсязі забезпечити громадян та економіку країни електричною енергією, яка є основною цивілізаційною складовою життя сучасного суспільства.

 

З повагою

І.В. Плачков,
Голова «Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї»

 

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»