Іван Плачков про підготовку до опалювального сезону

Газовий терор: як вижити цієї зими?

Іван Плачков, голова Ради Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї, 15.10.2021 взяв участь у програмі «Свободі слова Савіка Шустера», головною темою якої обрано «Газовий терор: як вижити цієї зими?».

Тези виступу

Опалювальний сезон у нас триває 6 місяців, це не північ Франції або Італії, і для України він дуже серйозний.

Інший момент: не можна розглядати газ окремо від електроенергії. Їх споживання в опалювальний сезон взаємозалежно.

Важливо враховувати, що споживачі споживають, коли хочуть і скільки хочуть, і впливає на це температура повітря. У минулому році максимальне споживання газу становило 183 млн кубометрів на добу.

Що ми маємо? Власний видобуток складає 50 млн кубометрів на добу, зі сховищ можемо забирати максимум 110 млн (при поточній їх наповненості). Де взяти ще 20 млн в [морозні] дні? А якщо мороз, наприклад, в –15 °C і протягом 2 тижнів? Забирати з транзитної труби?

Тепер про ТЕС. Запаси вугілля знизилися до 650 тис. т. У результаті два десятка енергоблоків зупинені через відсутність палива. Є у нас Енергоатом, який в морози може підняти 14-15 блоків, але їм потрібно регулюючу теплову генерацію. Без достатньої потужності ТЕС регулювати доведеться імпортом з РФ і РБ.

Забезпечити необхідний запас вугілля можна за державні кошти у вигляді держрезерву. Але виникає питання його доставки на ТЕС. Чи зможе залізниця підвищити пропускну здатність? Вже сьогодні чуємо скарги на брак вагонів.

Ще питання, що вимагає увагу. Привозимо вугілля на ТЕС в –15 °C, і його треба розвантажити. Для цього потрібні «тепляки», стан яких потребує перевірки.

Необхідно передбачити при пікових навантаженнях, щоб уникнути віялових відключень, зміщений графік роботи підприємств. На випадок перевантажень необхідно передбачити оновлені графіки аварійних відключень.

Весь комплекс питань підготовки до ОЗМ треба вирішувати щодня в режимі онлайн, щоб протистояти викликам в цей дуже непростий опалювальний сезон.

Може зацікавити