Інвестиції у «зелену» енергетику

Інвестиції у «зелену» енергетику

За участі Голови Ради Спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» Івана ПЛАЧКОВА 27 лютого 2020 року відбулась Конференція інвесторів у «зелену» енергетику, організована Клубом інвесторів «Синергія».

Фокусуючись переважно на проблемах інвестування в українську «зелену» енергетику, учасники конференції обговорили також питання необхідності балансування енергосистеми та особливості інтеграції енергії, отриманої з відновлювальних джерел, до енергосистеми України.

І.Плачков звернув увагу на таке дискусійне питання, як обґрунтованість підходів щодо тарифоутворення для «зеленої» електроенергії з урахуванням функціонування нової моделі ринку електричної енергії та значної кількості вже збудованих «зелених» потужностей.

Він підкреслив, що наразі між профільними державними органами та інвесторами тривають переговори щодо можливості трансформації «зеленого» тарифу.

При цьому він висловив впевненість в тому, що крім пошуку взаємоприйнятного рішення щодо цього питання, для ефективної інтеграції «зеленої» енергетики в енергосистему країни необхідно впровадити кращі світові практики, які забезпечують надійність енергосистеми та відсутність фінансових проблем для підприємств «зеленої» генерації.  Таким чином, потужності «зеленої» енергетики повинні працювати у більш жорстких економічних та організаційних режимах. Для забезпечення цього необхідно, перш за все, припинити імпорт електроенергії з РФ та усунути всі адміністративні перепони на ринку електричної енергії – прайскепи, перехресне субсидіювання тощо.

Може зацікавити

GreenExpo 2024
Distributed power generation