Міжнародні Ринки Електроенергії

Міжнародні Ринки Електроенергії

Всеукраїнська Енергетична Асамблея пропонує Вашій увазі інфографіку "Міжнародні Ринки Електроенергії".

До питання, якою має бути стратегія експорту електроенергії України до 2035 року, та що можна зробити вже сьогодні для збільшення обсягу експорту електроенергії.

Можливо, в контексті вже прийнятих рішень щодо майбутньої синхронізації української та європейської енергосистем доцільно прийняти агресивну експортну стратегію? І вже відштовхуючись від цього рішення в Енергетичній стратегії України 2035 передбачити створення відповідної конфігурації виробництва електроенергії?

На нашу думку, не чекаючи прийняття та імплементації нової моделі ринку електричної енергії на сьогодні вже існує можливість та нагальна потреба змінити діючі правила ціноутворення на ринку електроенергії для цілей стимулювання експорту електроенергії:

  1. Для методологічної синхронізації цін з торговими площадками Європи вже в діючій моделі Ринку електричної енергії додатково ввести дві нові товарні групи з визначенням ціни по кожній групі:
    • Електроенергія в базовій частині добового графіка навантаження ОЕС;
    • Електроенергія піковій/напівпіковій частині добового графіка навантаження ОЕС;
  2. Очистити електроенергію, яка поставляється на експорт від внутрішніх штучних обтяжуючих дотацій;
  3. Рівний та прозорий доступ потенційних експортерів до міждержавних мереж - обов’язкова умова;

Негнучкі правила ціноутворення на Ринку електроенергії України унеможливлюють можливість постійного конкурентного підтримання та нарощування ефективного рівня експорту електроенергії. Навпаки, втрачаємо ринки і експортуємо ситуативно. Штучно неконкурентноспроможні. Повноваження НКРЕКП та Ради ОРЕ дозволяють змінити ситуацію на краще вже сьогодні.

Нижче наведено динаміку цін на європейських площадках торгівлі електроенергією в Чехії, Румунії, Угорщині, Словаччині у порівнянні з оптовою ціною в Україні за 2016-2017 роки.

Міжнародні ринки електроенергії

Міжнародні ринки електроенергії

Міжнародні ринки електроенергії

Міжнародні ринки електроенергії

Міжнародні ринки електроенергії

Міжнародні ринки електроенергії

Міжнародні ринки електроенергії

Може зацікавити

Віялові відключення світла