Відкриті збори Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї

Стан енергетичного комплексу України

Сьогодні на відкритих зборах Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї розглянуто питання функціонування енергетичного комплексу України.


Керівники енергетичних компаній "Донбасенерго", "Укргідроенерго", "Енергоатом", ДП "Енергоринок", ряду українських ТЕЦ, ПАТ "Чорноморнафтогаз", Енергетичної Асоціації України обговорювали суть глибинних процесів в енергетичній галузі, про систему приоритетів, структуру оптової ціни на ОРЕ, базові складові Енергетичної стратегії України до 2035 року, структуру власності в енергетиці та публічні енергетичні компанії, про згубність введених спецрахунків для ТЕЦ, структуру заборгованості на Енергоринку та про парадокси нинішнього регулювання НКРЕКП.

Із виступів енергетиків:

Іван Плачков (голова ВЕА, Міністр енергетики України (1999, 2005-2006 рр) : «Ми в Україні за короткий термін зробили велику кількість реформ. Здійснюючи реформи ми думали про країну, про галузь, однак ми не думали про споживача. Ми всі енергетики з значним досвідом роботи в галузі, маємо бути значно активнішими в напрацюванні тих змін, які потребує саме споживач».

Юрій Саква (перший заступник ВЕА, директор "Енергоринок" (2005-2006 рр): «Сьогодні українським енергетикам, і всьому суспільству в цілому як ніколи важливо розібратися і зрозуміти, в якому становищі зараз знаходяться учасники енергетичного ринку і споживачі електроенергії? Більш того, нам необхідно спрогнозувати економічні та соціальні наслідки від тих перетворень, які відбуваються на ринку. Настав час негайно запускати процедури розробки таких випробуваних інструментів як розгорнутий прогнозний баланс електроенергії»

Олександр Світелик (перший заступник Міністра Міненерговугілля (2015-2016 рр): «Енергетична стратегія до 2035 року має бути короткою і лаконічною. Це має бути техніко-економічне завдання для подальшої розробки галузевих програм. Існує нерозуміння маневрових потужностей, чому стратегія передбачає зменшення виробництва ТЕС до 20%. Хто буде покривати пікові навантаження в ОЕС України?»

Василь Котко (Енергетична Асоціація України): «НКРЕКП сьогодні перетворилась в лобіста монополістів. Це відомство ратує за прибутковість операційної діяльності обленерго, на прикладі проштовхування РАВ-регулювання. Сьогодні всі громадські організації в енергетиці мають об’єднуватись для корегування тих ініціатив, які сьогодні виходять з цього відомства».

Валентина Марченко (Донбасенерго): «Зараз активно формується нова модель ринку енергетики, яка запрацює вже через 2-3 роки. Цей процес супроводжується законодавчими змінами. Завдання теплових генерацій так само як і інших учасників ринку не допустити, щоб недосконала нормативна база стала бомбою уповільненої дії. Не можна допустити, щоб розрушили старе, не побудувавши нового».

Іван Чонков (Краматорськтеплоенерго): «Маючи досвід роботи в європейських компаніях, вивчаючи функціонування системи тепло забезпечення країн Європи, точно можу сказати, що кращої системи ніж централізоване теплопостачання ще в світі не винайшли. В Україні дискредитували функціонування цієї системи. Але підкреслю, що країни, які перейшли на автономне опалення, повертались до відновлення централізованої системи, яка безпечніша, економніша та ефективніша для споживача. Я стурбований тим, що відбувається у вас в енергетиці країни, тепловій енергетиці зокрема. З такими підходами, сюди ніякий інвестор не прийде».

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»