Щодо побудови ГЕС замість Каховської

Щодо побудови ГЕС замість Каховської

Для побудови ГЕС замість підірваної російськими окупантами Каховської гідроелектростанції потрібні мільярди доларів. Це констатував Українському Радіо Іван Плачков, голова Ради Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї.

Адже Каховська ГЕС зруйнована і відновленню не підлягає. Що стосується виробництва електроенергії, то потужність цієї ГЕС становила до війни близько 330 МВт. За словами Івана Плачкова, «це нібито невелика потужність, але вона нам була потрібна як потужність для регулювання».

Каховська ГЕС працювала в пікові часи, коли спостерігається максимум споживання, і виробляла вкрай необхідну й дуже дорогу електроенергію.

Після окупації вона не працювала, як і не працює ЗАЕС. Але для післявоєнного відновлення економіки України Каховська ГЕС зайвою не була б, зазначив  Іван Плачков.

Що стосується відключення споживачів, то в цілому в енергосистемі України баланс витримується. Але в тій зоні, де є підтоплення, то зараз уже енергетики відключають населені пункти та регіони, щоб люди не потрапили під напругу і щоб зберегти електричне обладнання. Зона підтоплення дуже велика, і там багато інфраструктурних об'єктів.

Ще одна дуже велика небезпека — це окупована Запорізька атомна станція, переконаний колишній міністр палива та енергетики.

«ЗАЕС сьогодні зупинена, в холодному резерві, але вкрай необхідна вода, яку брали з водозабору водосховища для охолодження реакторів, для охолодження басейнів витримки, відпрацьованого ядерного палива і басейнів витримки для резервного палива. І сьогодні є дуже велика загроза, адже ЗАЕС живиться тільки однією лінією електропередачи для власних потреб і в будь-який час окупанти можуть зробити так, що вона залишиться без води на охолодження, і це вже не прогнозована радіаційна ситуація», – наголошує Плачков.

«Станція під контролем окупантів, там є дуже багато військ і бойова техніка безпосередньо на майданчику. Вони можуть зробити що завгодно. А Енергоатом нас заспокоює, що ми контролюємо ситуацію. Нібито український персонал, той персонал, який вони називали «колаборантами», а зараз вони нібито контролюють. Тому я вважаю, що не треба заспокоювати ні нас, ні світову громадськість, треба піднімати сполох і звертатися до урядів всіх країн для того, щоб вони зробили все можливе і неможливе, аби не допустити непередбачених ситуацій на Запорізькій атомній станції», — закликає Іван Плачков.

За темою:

Через підрив Каховської ГЕС є загроза підтоплення енергооб’єктів

Може зацікавити