Іван Плачков

Щодо скасування мораторію Кабміном на відключення комунальних послуг за борги

Тези виступу Івана Плачкова, голови Ради Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї, в Energy Club 16 січня 2024 року.

Стосовно мораторію – я завжди був противником таких заходів. Протягом всіх років незалежності України уряд, Верховна Рада та інші органи влади застосовували мораторії на різні сфери, включаючи металургійні та алюмінієві підприємства, мотивуючи це захистом галузі чи населення. Однак насправді негатив від таких мораторіїв завжди був більшим, ніж позитив, що підтвердив і мій попередній колега.

Умови ринкової економіки не сприяють застосуванню мораторіїв, і я не чув про такі приклади в інших країнах. У нас особлива ситуація – війна, і мораторії можуть вводитися швидко для реагування на ситуацію в окупованих регіонах чи там, де ведуться бойові дії. Уряд має регулярно випускати постанови для врегулювання ситуації з енергетичними компаніями в цих регіонах, визначати можливість постачання електроенергії, обсяги, взаємодію й обов'язково розвʼязувати фінансові питання.

Мораторій був введений тільки на електроенергію та житлово-комунальне господарство, але чому все інше продавалося за ринковою ціною? Це приводить до відсутності грошей в галузі, ми не можемо відремонтуватися чи підготуватися до опалювального сезону, а потім всі страждають – відключення, низькі температури та інше. Хоча звітується про високий рівень підготовки житлово-комунального господарства та енергетики, насправді це не завжди так.

Введення мораторію призвело до зростання боргових зобов'язань, що є неймовірними, і я не знаю, як їх можна розрулити. Його скасування, на мою думку, є абсолютно правильним, але воно вимушене, тому що далі може бути ще гірше. Ми ризикуємо опинитися в ситуації, яка сьогодні в Росії з опаленням та електропостачанням, але не можна забувати, що наша енергосистема була побудована в одні й ті ж часи, і проблеми можуть бути й у нас.

Тому перша теза – мораторії в умовах ринкової економіки вводити не можна. Їх можна вводити та регулювати лише в ситуаціях воєнних дій на окупованих та деокупованих територіях, врегулювати фінансове питання. Якщо є верстви населення, які не можуть платити, то потрібен простий алгоритм – фінансова допомога безпосередньо тим людям, яким це потрібно. Але з якоїсь причини все робиться за рахунок енергетичного комплексу, і ми перетворили його в ретроенергетичний комплекс за допомогою мораторіїв.

Тому я абсолютно підтримую скасування мораторію, тому що він сколихнув ринок, який ми ввели. Як можна працювати в умовах енергоринку, який сьогодні працює, в умовах цього мораторію? Це неможливо.

Запис трансляції ток-шоу Energy Freedom by Energy Club «Критичний аналіз: причини та наслідки скасування мораторію Кабміном на відключення комунальних послуг за борги».

Може зацікавити

Процедура приєднання газотурбінних або газопоршневих установок до ГРМ