Підготовка до ОЗМ 2015-2016

Підготовка до ОЗМ 2015-2016. Актуальна інформація!!!

Шановні колеги. В зв'язку з актуальністю та важливістю теми ВЕА розпочинає моніторинг та опублікування звітів щодо стану підготовки енергетики України до проходження осінньо-зимового максимуму (ОЗМ) 2015-2016 років. Слідкуйте разом з нами!!!

  • 11.08.2015 - пройшов тиждень після першого засідання «Антикризового штабу» КМУ по підготовці енергетичного сектору до зими. Чи є позитивні зміни? Нажаль ні.Перш за все вимушені константувати, що умови підготовки галузі до зими за останній тиждень суттєво погіршилися.
  • Вуглегірська ТЕС була повторно обстріляна проросійськими бойовиками та повністю зупинена. Робота відновлено лише 7 серпня.
  • Залізничний перехід "Ясинувата – Скотовата" 8 сепня був обстріляний та зруйнований. Поставка вугілля на електростанціїї через цей перехід припинилася. Відновлення залізничної колії та поставки вугілля очікується з 12 серпня.
  • Запаси вугілля на складах продовжують знижуватися. Станом на 11 серпня 2015 року запаси вугілля на складах теплових електростанцій становлять - 1 245 тис. тон, з початку місяця зменьшення становило 30,6 тис. тон. (довідково - станом на 1 серпня 2014 року (минулого року) запаси вугілля на складах ТЕС складали - 2 282,4 тис тон, що на 1037 тис. тон більше ніж в цьому році).
  • З 11 серпня імпорт електричної енергії з Росії збільшився з 800 МВт до 1200 МВт рівним графіком, з ціною поставки в ОРЕ 90 коп/кВтгод.
  • В роботі знаходиться 41 енергоблок ТЕС (з врахуванням енергоблоків Бурштинської ТЕС, яка працює на експорт та Луганської ТЕС, яка працює ізольовано в «острові»).
  • З ознакою "відсутність палива" повністю зупинено всі блоки на Зміївській та Придніпровській ТЕС. Словянська ТЕС працює, як говориться, «з коліс» і може знову зупинитися в будь який момент.

Таким чином за цей період вималювалися наступні небезпечні тенденції:

  1. імпорт електричної енергії з РФ у обсязі приблизно 800 Мвт не став рушійшним чинником накопичення вугілля на складах ТЕС. Цей обсяг виявився достатнім тільки для підтримання постачання електроенергіїї в Крим без обмежень (приблизно пік 900 МВт, день 600 МВт, ніч 450 МВт);
  2. терористи все частіше почали руйнувати об’єкти електроенергетики та інфраструктури доставки палива на електростанції України, наслідком яких є зростання потреби в імпорті електроенергії. Це випадковість, чи закономірність? У нас поки що немає однозначної відповіді.

Продовжуємо відслідковувати та аналізувати ситуацію.

Може зацікавити