Іван Плачков

ПЕК під час пандемії

7 травня 2020 року Голова Ради Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» Іван ПЛАЧКОВ прокоментував телеканалу «112 Україна» ситуацію в енергетиці, а також особливості функціонування енергетичної системи України.

На початку включення він закликав телеглядачів обережно ставитися до того, що зараз говориться або пишеться у ЗМІ на тему енергетики, оскільки справжніх фахівців-енергетиків, які б могли надати експертний коментар, не так вже й багато.

«Як працюють електростанції, як вони вробляють електроенергію з вугілля, мазуту, ядерного палива, води, знають близько тисячі людей в Україні. Як працюють мережі, що розподіляють електроенергію до споживача, як балансуються ці процеси, знають нехай декілька тисяч людей. Проте, як працює все це разом, увесь електроенергетичний комплекс, орієнтується не більше тридцяти фахівців в країні. Більше того, окрім технічної складової є ще економічна – як формуються тарифи, ціни. Людей, які знаються на цьому, теж не більше тридцяти. А якщо об’єднати технічну та економічну складові, то таких фахівців, які можуть це осмислити, не більше 10 на всю країну», - зазначив І. Плачков.  

Коротко зупинившись на тому, як працює енергосистема, він пояснив, навіщо потрібен енергетичний баланс, і яким чином та на який період він розробляється. Він підкреслив необхідність дотримання енергетичного балансу в кожен конкретний проміжок часу, відзначивши при цьому важливу роль диспетчерів енергетичної системи, які зобов’язані за цим слідкувати. «Інакше система буде працювати в нештатному режимі, будуть віялові відключення, а ж до її руйнування, блекауту», – застеріг він.

І. Плачков констатував, що сьогодні в Україні непрогнозовано низьке споживання електроенергії, на 8% менше, ніж у минулому році. Причини – це значне зниження споживання з боку промислових підприємств: економіка не працює, маємо карантинні обмеження. Крім того, порівняно високі температури навколишнього середовища в цей період теж впливають на зниження енергоспоживання.

Через безпрецедентно низький рівень води в річках, особливо в Дніпрі, гідроелектростанції не можуть у повному обсязі брати участь в балансуванні енергосистеми. Атомні електростанції при цьому працюють в базовому режимі, їх не можна навантажувати, а потім відразу розвантажувати. Зелена генерація працює непрогнозовано, бо залежить від наявності вітра та сонця, проте, згідно з законодавством, держава зобов’язалась у повній мірі викупляти її електроенергію, коли б вона не надходила до системи.

Наразі сукупність цих факторів призвела до виникнення труднощів з балансуванням енергосистеми, з якими мають впоратись енергетики. Тому Мінекоенерго, виходячи з цієї ситуації, розробили оновлений енергобаланс, відповідно до якого були відключені декілька атомних і теплових енергоблоків, обмежуються відновлювальні джерела енергії (ВДЕ).

Сьогодні з 15 атомних блоків працюють 10, на них виробляється 8 тисяч мегават енергії з 15. При цьому були випадки, коли працювали лише 8-9 енергоблоків. А враховуючи специфіку роботи АЕС, які протягом останніх двох років працювали з 14-15 блоками та виробляли майже 60 відсотків всієї електроенергії, їх необхідно ремонтувати, проводити профілактику, технічний огляд тощо. Тому зупинка декількох атомних блоків, на думку І. Плачкова, є позитивним моментом, яким потрібно скористатися для проведення на них необхідних технічних заходів.

І. Плачков також прокоментував тему тарифів на електроенергію. Він, зокрема, підкреслив, що в Україні існує система перехресного субсидіювання, коли низькі тарифи для населення, що не покривають собівартість виробництва електроенергії, компенсуються за рахунок зависоких тарифів для промислових споживачів. І це також є великою проблемою для електроенергетики з точки зору її фінансово-економічного балансування.

Тому тарифи на енергоносії, як це зроблено у всьому світі, мають бути прозорими, економічно обґрунтованими, та відповідати рівню платоспроможності населення, бути адекватними економічній ситуації в країні в цілому. Треба розвантажити промисловість від такого тарифного навантаження. Для цього потрібно переглянути тарифну політику, це має зробити НКРЕКП.

А щоб уникнути у подальшому проблем з балансуванням енергосистеми, потрібно вирішити питання з ВДЕ: визначитись з їх участю в регулюванні енергосистеми та провести консультації з вітчизняними та закордонними інвесторами з метою зниження тарифу для зеленої генерації.

«Для швидкого виходу енергетики з кризи необхідно відновити повноцінну систему управління галуззю – сформувати професійний кадровий керівний склад в електроенергетиці, включаючи віце-прем’єра з питань паливно-енергетичного та житлово-комунального комплексів, профільного міністра, а також керівників Укренерго, Енергоатома та інших енергетичних компаній», - підсумував Голова Ради Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея».

Може зацікавити

ОЕС України