Іван Плачков

Щодо зупинки трьох атомних енергоблоків

В нашій країні питання енергетики є надзвичайно заполітизованими, що в значній мірі ускладнює роботу цієї важливої галузі.

4 травня 2020 року Голова Ради Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» Іван ПЛАЧКОВ під час телевізійного ефіру на «4 каналі» дав коментар щодо нещодавнього рішення Мінекоенерго призупинити роботу трьох атомних енергоблоків.

Пояснивши деталі складання енергетичного балансу для збалансування роботи енергетичної системи України він, зокрема, перерахував особливості функціонування кожного з типів генерації, які виробляють електричну енергію в країні. Окремо він зупинився на ролі теплової та гідрогенерації, які є маневровими потужностями та виконують важливу функцію для регулювання роботи енергосистеми країни.

І. Плачков наголосив, що енергетики повинні в кожен конкретний час витримувати баланс між споживанням та виробленням електроенергії, адже без цього енергосистема працювати не зможе. Тому розробляється прогнозний енергетичний баланс на певний період, який би враховував усі складові цього рівняння з багатьма невідомими. 

Він наголосив, що сьогодні за умов безпрецедентного зниження споживання електроенергії в країні через суттєве зниження попиту з боку вітчизняної промисловості енергетичний баланс має коригуватися. Через те, що атомних енергоблоків багато, і всі вони працюють в базовому режимі навантаження, а енергоспоживання знижується, зменшується частка регулюючих потужностей, що призводить до неможливості балансування енергосистеми.

На питання ведучого, чому в цій ситуації влада обмежує саме атомну електроенергію, яка є найдешевшою, І. Плачков зазначив, що твердження про те, що електрична енергія, вироблена на АЕС, є дешевою, не відповідає дійсності. На його думку, у світі немає дешевої або дорогої електроенергії: якщо врахувати абсолютно усі витрати на виробництво в кожному з типів генерації, включаючи атомну та «зелену» енергетику, в перерахунку на кВт-годину енергії її вартість буде приблизно однаковою.

Тому вартість електроенергії на АЕС не буде меншою, ніж на ТЕС, якщо порахувати усі складові витрат. Таким чином збільшення частки теплових електростанцій в енергобалансі за рахунок атомних є необхідним заходом для забезпечення надійної роботи енергосистеми за сучасних умов. В разі, якщо зараз у річках було б більше води, щоб ми могли регулювати енергосистему за допомогою ГЕС, тоді в енергобалансі залишилось би більше атомних блоків.

Він нагадав, що такі ситуації, коли тимчасово обмежували вироблення електроенергії на атомних блоках, вже не раз траплялись в енергетиці – вони періодично виникали через низку об’єктивних причин. І це нормально з точки зору регулювання роботи енергосистеми.

«Інша справа, коли зараз приймається багато некоректних стратегічних рішень в енергетиці, які ускладнюють ситуацію на майбутнє. Наприклад, ми маємо відповісти на питання, що буде з енергетикою через п’ять років: які потужності нам треба будувати – чи відновлювальні джерела енергії, які лише погіршать енергобаланс; чи теплові енергоблоки; чи атомні енергоблоки меншої потужності. Це задача для професійних енергетиків, які мають визначати як поточні режими роботи енергосистеми, так і прогнозувати їх на перспективу, як це робиться у всьому світі. Проте, в нашій країні питання енергетики є надзвичайно заполітизованими, що в значній мірі ускладнює роботу цієї важливої галузі. Зараз з кожним днем з’являється все більше людей, які начебто розбираються в енергетиці, при цьому вони дають коментарі, рекомендації. Проте від цього ситуація у галузі лише погіршується», - підсумував Голова Ради Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея».

За темою:

Енергобаланс є необхідним, проте недостатнім кроком для подолання кризи в енергетиці

Прогнозний енергетичний баланс України

Може зацікавити

Децентралізована генерація в Україні: потреби та реальні можливості