Іван Плачков про тарифи, борги, підготування до опалювального сезону

Іван Плачков про тарифи, борги, підготування до опалювального сезону

24 вересня 2020 року Голова Ради Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» Іван Плачков взяв участь у програмі «Шоу Шелеста», присвяченій обговоренню тарифів на газ, підвищення тарифу на електроенергію, загрози зриву опалювального сезону через борги. Під час включення до телеефіру він прокоментував ситуацію в енергетиці України.

Так, він відзначив, що наразі паливно-енергетичний комплекс (ПЕК) закінчує підготовку до опалювального сезону. Досвід свідчить про те, що є чотири обов’язкові умови, які необхідно при цьому виконати. Вони є недостатніми, проте обов’язковими.

По-перше, це персонал – люди, які працюють у галузі. На сьогоднішній день у нас немає підстав сумніватись у високій кваліфікації та відповідальності персоналу. Разом з цим, є деякі питання до керівників окремих підприємств ПЕК. Проте, в цілому є впевненість, що середня ланка професіоналів здатна подолати усі виклики та забезпечити надійну експлуатацію обладнання.

По-друге, це паливо. У нас є дворічний запас ядерного палива для атомних електростанцій. Сьогодні також є близько 2,7 млн тон вугілля на складах теплових електростанцій, що майже на 1,5 млн тон більше, ніж у минулому році. Цього має вистачити. Але якщо будуть форсмажорні ситуації на кшталт боротьби з «Роттердамом+» або шахтарських страйків, ми це вугілля можемо спалити і тоді в нас не буде більше вугілля, буде криза у січні-лютому наступного року.

По-третє, це обладнання, тобто підготовка обладнання до опалювального сезону. В цьому питанні є багато проблем. Тому що через величезні борги, через вкрай незадовільний фінансово-економічний стан підприємств ПЕК виконані не всі необхідні підготовчі роботи як на теплових, так і на атомних станціях. Були проведені поточні ремонти, проте реконструкція та модернізація нажаль проведені не були. Тому є ризик виникнення питань в роботі обладнання, особливо у сфері теплопостачання.

По-четверте, це – забезпечення нормального функціонування галузі з точки зору фінансово-економічних взаємовідносин. І тут теж є серйозні проблеми – борги. На думку Іван Плачкова, це і є сьогодні головною загрозою у паливно-енергетичному комплексі. «Якщо ми не наведемо лад в системі координат: споживач-постачальник палива, включаючи кожну ланку цього ланцюга взаємовідносин, нам буде складно пройти цей опалювальний сезон без потрясінь», - попередив він.

Щодо списання боргів. Це не може бути виходом із ситуації. Це лише окремі точкові заходи, які не вирішують ситуацію в цілому. У нас в крані не існує єдиного паливно-енергетичного комплексу, це-по-перше. По-друге, енергетика не координується з єдиного центру: одне підприємство підпорядковано Мінфіну, інші Кабінету Міністрів, Міненерго, Фонду держмайна тощо. А це недопустимо. Вони працюють неначе партизанські загони, кожний зі своїм статутом, за своєю стратегією тощо.

Для того, щоб вивести енергетику як комплекс з тієї ситуації, в якій вона опинилась, необхідно забезпечити координацію роботи усіх державних енергетичних підприємств. «Я вже багато разів наголошував, що у поточних умовах це може зробити лише перший віце-прем’єр з питань ПЕК, який матимете повноваженнями давати доручення і Мінфіну, і Мінекономіки, і Фонду держмайна, замикати на собі усі необхідні стратегічні рішення, контролювати їх виконання. Це може бути єдиним виходом, інакше біди у галузі не уникнути, якщо продовжувати керувати енергетикою у такий спосіб. Особливе занепокоєння викликає останнє рішення передати НАЕК «Енергоатом» в управління Кабінету Міністрів», - заявив І. Плачков.

Щодо ціни на електроенергію. «Уся наша економіка працює в ринкових умовах. І лише енергетику ми не готові перевести на ринкові рейки, натомість ми її адмініструємо, регулюємо, обмежуємо тарифи тощо. Такий перекос завдає значної шкоди не лише енергетиці, а й усій економіці України в цілому», - підсумував Голова Ради Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея».

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»