Виробництво з відновлюваних джерел енергії

Зелена енергетика: Меморандум підписано, Закон прийнято. Чого ще не вистачає?

Минуло вже два місяці відтоді, коли держава, прийнявши відповідний Закон, остаточно підтвердила свої домовленості з виробниками за «зеленим» тарифом «удосконалити» цінові параметри та врешті-решт виконати свій обов’язок розраховуватися у повному обсязі.

А до цього було щонайменше півроку «плідних» взаємних консультацій, які завершилися, як здавалося, ґрунтовним Меморандумом між Урядом України та виробниками з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Натомість рівень розрахунків Гарантованого покупця за «зелену» електроенергію за перший місяць - серпень склав всього-на-всього 65%!

Варіантів, чому так сталося, небагато. На ваш вибір – «великий обман», «синдром виконаця» чи «нездоланий ринковий дефект» у вигляді лещат перехресного субсидіювання цін для населення, які повністю поглинули «зелену» частку у загальносуспільних обов’язках.

Але факт залишається незмінним - державні інституції вже з першого місяця виявилися не спроможними виконати свої зобов’язання щодо повної оплати проданої «зеленої» електроенергії навіть за зниженими цінами, як того вимагають положення нового Закону.

Встановлений Регулятором обсяг прогнозних витрат НЕК «Укренерго» на виконання спеціальних обов’язків із забезпечення збільшення частки виробництва енергії з альтернативних джерел енергії у розмірі 19,6 млрд грн на календарний рік (Постанова №1329 від 11.07.2020 р.) був завідомо недостатнім. Бо за 6 місяців 2020 року (з січня по червень) відповідні фактичні витрати вже склали 20,0 млрд грн.

На сьогодні факт критичного недофінансування НКРЕКП у тарифі на передачу НЕК «Укренерго» зазначених загальносуспільних інтересів разом з впливом неплатежів за послуги з передачі електроенергії, та преференції окремим групам споживачів дають всі підстави прогнозувати, що державні зобов’язання з повної оплати за «зелену» електроенергію і надалі не будуть виконуватися.

Станом на 01.08.2020 року загальний борг за товарну продукцію з ВДЕ становить 22,4 млрд грн. Відповідно до Меморандуму, ДП «Гарантований покупець» має сплатити 40% боргу тобто 9,0 млрд грн у 2020 році, проте реальних джерел фінансування на це у державного підприємства немає.

Більше того, за підрахунками ДП «Гарантований покупець», НЕК «Укренерго» не зможе сплатити йому частину прогнозного виробітку товарної продукції з ВДЕ (9,8 млрд грн) у період з 01.08.2020 року по 31.12.2020 року.

18 вересня 2020 року Міністерство енергетики повідомило про створення робочої групи для вирішення питання заборгованості та оплати електроенергії перед виробниками ВДЕ, яка має посилити міжвідомчу координацію для врегулювання цього питання. До її складу були включені представники відповідних органів державної влади, державних енергогенеруючих підприємств, інвесторів в галузь ВДЕ та інших заінтересованих сторін. Як повідомляється, робоча група вже напрацювала низку пропозицій, які дозволять Уряду виконати свої зобов’язання в рамках Меморандуму.

Всеукраїнська Енергетична Асамблея наголошує на необхідності виконання у повному обсязі положень Закону України № 810, що передбачає скоординовані дії усіх причетних міністерств та відомств, а також прийняття відповідних нормативно-правових актів Верховною Радою України. Асамблея готова взяти активну участь у їх експертному супроводженні.

А тим часом, електроенергетичний комплекс України очікує від Уряду невідкладних та рішучих дій з метою подолання боргової кризи на ринку електричної енергії, в тому числі найскорішого вирішення питання заборгованості перед виробниками ВДЕ, рівно як і перед іншими виробниками електроенергії.

Може зацікавити

GreenExpo 2024
 Фінансовий результат від діяльності державних підприємств на ринку електричної енергії в якісних оцінках