Віялові відключення світла

Віялові відключення електроенергії у 90-х та сьогодення

Як наприкінці 90-х років, коли не було жодних обстрілів та руйнувань інфраструктури, Україна опинилася на межі енергетичної катастрофи. Українська правда поспілкувалася з безпосередніми свідками та учасниками тих подій, серед яких – колишній міністр палива та енергетики України, ексголова АК «Київенерго» Іван Плачков.

Всеосяжна економічна криза призвела до накопичення величезних боргів за електроенергію. У підсумку енергетичний сектор втратив можливість виробляти необхідну кількість електроенергії через брак коштів на придбання палива для АЕС і ТЕС.

Ситуацію довели до того, що енергетика середини 90-х років стала однією з найбідніших галузей країни, а на електростанціях були лише критично необхідні запаси палива. Це не могло не призвести до серйозних наслідків.

Пік енергетичної кризи припав на опалювальні сезони 1997-2000 років. Ті події енергетики називали найважчими періодами роботи після 26 квітня 1986 року, коли сталася чорнобильська катастрофа. Проблема була не в тривалості відключень світла, а в порушенні графіка частоти роботи енергосистеми.

Чому так відбувалося і як вирішили цю проблему, читайте у статті УП.

Може зацікавити