Огляд енергетичної галузі

Огляд енергетичної галузі станом на 26.02.2021

Останній робочий день зими. Час висловити попередні висновки

  1. Енергетична безпека країни порушена бо:
    • Вітчизняна державна вугільна галузь – зруйнована, підтверджено. Не змогла забезпечити вугіллям єдину державну генеруючу компанію.
    • Теплова генерація штучно доведена до стану неспроможності неадекватними ринковим правилами та адміністративним втручанням.
    • Державна компанія  НАЕК «Енергоатом» стала збитковим «донором низьких цін» не тільки для населення, але й для великої металургійної промисловості. Натомість технічний стан обладнання АЕС викликає все більше питань.
    • Державна базова компанія Укрінтеренерго – постачальник останньої надії  стала майже банкрутом і безнадійно заборгувала близько 2 млрд грн іншій державній компанії – НЕК «Укренерго».
    • Державна системоутворююча державна компанія НЕК «Укренерго» вперше в своїй багаторічній історії стала збитковою з боргами більше 40 млрд грн.
    • Державна компанія «Гарантований покупець» вже нікому і нічого не може гарантувати.
    • Державні зобов’язання перед «зеленою генерацією» невиконані. Розпочалися судові процеси.
  2. Натомість жодного державного антикризового заходу за останні чотири місяці не запроваджено, а Україна  надійно «сіла» на голку важкої залежності від імпорту електроенергії з РФ у т.ч. з політичним підтекстом.
  3. Все інше – слова. А обіцянка ввести мито на імпорт електроенергії та вугілля з РФ тільки посилять цю залежність.  
  4. Ситуативне призначення винними теплової генерації та «зелених» - це буде грубою системною помилкою. Або, на ваш вибір, – усвідомленою стратегією.

Це, якщо стисло, що відбулось. Тепер залишилося зрозуміти – чому?

 

Читати повністю: Огляд енергетичної галузі станом на 26.02.2021

 

Архів оглядів

 

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні