Огляд енергетичної галузі за травень 2021

Ринок електричної енергії та ОЕС України. Стислі підсумки травня 2021

Енергетичний травень 2021 року став безпрецедентним ціновим місяцем на Ринку на добу наперед:  середньозважена ціна за травень впала до 930,07 грн/МВт∙г, в окремі дні ціна опускалася до 400 грн/МВтг, а в окремі часи електроенергія торгувалася по 150 грн/МВт∙г.

Версія  одна – демпінг цін.  Демпінг, який породжений недосконалими правилами ринку на всіх сегментах ринку електроенергії. Демпінг ситуативний та примусовий. В травні на РДН зійшлися всі можливі фактори,  які запустили некерований процес. Пояснити все тільки «нетиповою поведінкою» учасників  неможливо.

Один з травневих трендів вітчизняного ринкового зазеркалля є таким:

  • Сонця з високою ціною на електроенергію стало більше, ціна на РДН стала нижча. За логікою діючого ПСО збитки НЕК Укренерго мають у травні за цим компонентом зрости, бо саме НЕК Укренерго покриває різницю за рахунок тарифу на передачу– ціновий парадокс, який теж не має скільки-небуть логічного пояснення!
  • З 2020 року, коли вперше була оприлюднена інформація про збитки та борги на тепер  в правилах ринку суттєвих змін не відбулося. 

Читати повністю: Огляд енергетичної галузі за травень 2021

КЛЮЧОВІ АКЦЕНТИ В ТРАВНІ Є ТАКИМИ:

1). Збитки та борги на ринку електроенергії України накопичені у 2020 рік продовжують тиснути на всіх учасників ( Слайди №7-9).

  • Пікантною особливістю є те що найбільші збитки в обсязі 27,5 млрд грн сконцентрувалися на державній компанії НЕК Укренерго без будь яких реальних джерел фінансування на сьогодні.
  • Наслідком стало неконтрольоване зростання боргових зобов’язань перед виробниками електроенергії за зеленим тарифом, та виробникам за послуги з балансування та іншим кредиторам в обсязі до 39 млрд грн.
  • Кредитне навантаження НЕК Укренерго теж суттєво зросло – з 12 до 24,4 млрд грн у т.ч на 10 млрд грн за рахунок залучення кредиту під урядові гарантії для покриття витрат на погашення заборгованості перед ДП «Гарантований покупець».
  • Як результат, накопичені збитки та борги за відсутності джерел фінансування прогнозовано призведуть до зростання тарифу на передачу електроенергії в майбутні періоди, а поки є загрозою зриву належної підготовки ОЕС України до ОЗМ 2020/21.

2). Динаміка цін на енергоносії на європейських ринках за період 2020-2021 рр. приведена на Слайдах №10-14

  • Характерною особливістю є різнонаправленість трендів цін на електроенергію: в Україні ціни знижуються, а в Європі – зростають. На сьогодні в Європейській частині ОЕС України ціни на РДН в травні 2021 рокі майже в два рази нижче ніж в сусідніх європейських країнах (Слайди №6 та №8).
  • Динаміка на енергетичне вугілля та газ на торгових площадках Європи мають тенденцію до зростання (Слайд №10 та №11).
  • Європейські ціни на вугілля та газ унеможливлюють їх закупку по імпорту у зв’язку з невідповідністю цін на електричну енергію.

3). Середня ціна на РДН ОЕС України у травні 2021 року склала 930,07 грн/МВт∙г, є глибоко збитковою для теплової генерації України та унеможливлює відновлення запасів вугілля на складах для надійного проходження літнього та наступного за ним зимового навантаження. (Слайд 13).

НКРЕКП в поточний момент продовжує дослідження причин такого різкого зниження цін на ринку електроенергії України зокрема впливу від не типової поведінки учасників ринку.

З свого боку ГС «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» вважає ключовою причиною такого розбалансування є вади закладені в правилах ринка та обумовлених, зокрема, неможливістю винайти ефективний механізм покладання спеціальних обов’язків (ПСО) в умовах збереження перехресного субсидіювання цін для побутових споживачів. 

4). Відновлення запасів вугілля на складах ТЕС здійснюється з недостатнім темпом. В середньому накопичення за один день травня 2021 року склало близько 11,5 тис т, що є критично недостатнім показником. Станом на 01.06.2021 р. запаси вугілля склали 1 100 тис т.  (Слайд №17).  

5). З структурою балансу ОЕС України за добу, місяць та рік можна ознайомитись на слайді №9

6). З станом блоків ТЕС, ТЕЦ та АЕС станом на 01.06.2021 (11:27 год) можна ознайомитись на слайді №16.

 

Читати повністю: Огляд енергетичної галузі за травень 2021

 

Архів оглядів

 

За темою:

Торгівля електроенергією на РДН і ВДР

Фактичний баланс електроенергії ОЕС України

Вугілля: видобуток та запаси на ТЕС

Може зацікавити

Про поточний стан, умови та режим функціонування енергетичної системи
Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»