Гранична межа цінових заявок на РДН та ВДР

Прайс-кепи назавжди?

Сьогодні Регулятор встановив нові, збільшені прайс-кепи. Які на сьогодні вже нічого не можуть вирішити. Бо основні вади ринку, закладені в правилах залишаються незмінними, а нові прайс-кепи, як і раніше, продовжать тримати теплову генерацію в зоні збитковості.

Реальним досвідом проходження до осінньо-зимового періоду 2020/21 вже доведено, що виробники електроенергії не зможуть протистояти їх негативному впливу.

З того часу практично в правилах нічого не змінилося і отже є всі підстави вважати, що літня ремонтна компанія та підготовка до майбутнього ОЗМ будуть провалені також.

Теплова генерація найбільше потерпає від встановлених прайс-кепів та спровокованому правилами «демпінгу цін» на всіх сегментах ринку та перейшла в стабільний збитковий режим роботи. Запаси вугілля на складах ТЕС не відновленні, накопичення йде недостатніми темпами.

В травні-червні 2021 року на ринку на добу наперед ціни «обвалили», і це слово разом з словом «демпінг» доступно та наглядно всім пояснили, що ніякі прайс-кепи їм не указ.  Справа не в них.
Натомість ціни на енергоносії на європейських ринках енергоносіїв б’ють всі можливі рекорди останніх двох років.

Ціни на енергоносії на європейських ринках виходять на докризовий рівень, тобто до настання пандемії COVID-19 та її наслідків.

Натомість і ще раз натомість, Регулятор наполегливо намагається затвердити нову методологію прайс-кепів. Завтра відкриті обговорення. Яка версія Методології буде розглядатись поки не відомо.

Прайс-кепи назавжди?

 

За темою:

НКРЕКП переглянула цінові обмеження на ринку електроенергії
Ситуація з оптовими цінами на електроенергію: високі чи низькі? Що очікувати далі?
На ринку електроенергії – день зимового протистояння. В прямому та переносному сенсі
І знову про неринковий ринок електричної енергії. Що в Європі, і що у нас?
Ефективність нового ринку електроенергії

Може зацікавити

Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень