Ринкові-неринкові сигнали

Ринкові-неринкові сигнали

Ринкові сигнали

Тенденції за два роки 2 роки та 3 місяці зі старту нової моделі ринку електричної енергії в Україні, або про що свідчать ринкові сигнали:

  • кількість постачальників та трейдерів електричної енергії наближається до тисячі;
  • кількість тендерів на нову теплову генерацію, включаючи високо маневрену – нуль;
  • кількість аукціонів на «зелену» генерацію – нуль;
  • кількість аукціонів/тендерів на накопичувальні системи електроенергії – нуль;
  • імпорт електроенергії з РБ та РФ став «гарантом».

Не ринкові сигнали

Сьогодні спостерігаємо за державними базовими та впливовими підприємствами на ринку електричної енергії:

  • Гарантований покупець, НАЕК Енергоатом, НЕК Укренерго;
  • які є виконавцями державного механізму ПСО;
  • які взаємодіють один з одним та впливають на результати діяльності один одного, а всі разом на результати Ринку електричної енергії в цілому.

Реальний кейс.

  1. Борг Гарантованого покупця перед Енергоатомом на кінець 2020 року складав 7,7 млрд грн, і сформувався менше ніж за рік. Сума значна.
  2. Укренерго під державні гарантії залучила 6,3 млрд грн із 10 можливих для погашення боргів «зеленим виробникам» та перерахував кошти Гарантованому покупцю.
  3. За наполегливою рекомендацією державних інституцій Гарантований покупець перерахував 50% коштів від отриманих, або 3,1 млрд грн Енергоатому в рахунок погашення існуючої заборгованості (на той час 7,7 млрд грн).
  4. За останньою публічною інформацією Енергоатома, після отримання від Гарантованого покупця 3,1 млрд гривень, залишок непогашеної заборгованості Гарантованого покупця склав 6,8 млрд грн. Суд підтвердив, що все правильно і 7,7 – 3,1 = 6,8. Гарантований покупець не згоден і вважає, що за арифметичними законами залишок боргу має складати 4,6 млрд грн і знову, буде суд.

    Два державних підприємства. Державний суд. Державне рішення. Попередні домовленості на державному рівні. Все пішло не так.

    Тим часом, 6,8 млрд боргів, не визнаних Гарантованим покупцем, продовжать в односторонньому порядку генерувати штрафи нові штрафи та пені. Ідеальний бізнес, з одного боку, і реальна шкода, з іншого.

    Далі – по прописаному механізмом ПСО сценарію.

  5. За вимушені борги, які утворились у державного Гарантованого покупця перед державним Енергоатомом, врешті-решт відповість третє державне підприємство – НЕК Укренерго. Так працює державний механізм ПСО.

    Оскільки цих додаткових витрат в тарифі на передачу НЕК Укренерго немає, його очікують нові збитки.

  6. Тим часом у грудні 2020 року та січні 2021 року у зв’язку з важким фінансовим станом Енергоатом не зміг виконати зобов’язання по продажу електроенергії Гарантованому покупцю у рамках ПСО.
  7. В результаті у Гарантованого покупця сформувався збиток приблизно у 1,5 млрд грн, який у свою чергу, вплине на фінансові результати НЕК Укренерго у вигляді додаткових незапланованих збитків без джерел покриття.

Збитки, які потім потягнуть весь Ринок електроенергії.

Поправити наслідки до нейтрального впливу ще можна. І разом з тим пройти тест ефективність державного управління.

Більше інформації з цього питання на сайтах Гарантованого покупця, Енергоатома, НКРЕКП:

Енергоатом продовжує вигравати в судах стосовно заборгованості Гарантованого покупця перед Компанією
Гарантований покупець оскаржує стягнення заборгованості за атомну електроенергію
Обґрунтування до проєкту постанови НКРЕКП «Про накладення штрафу на ДП «НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ» за недотримання вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії»

Блог Юрія Сакви

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»