Про ринок електричної енергії

Щодо внесення змін до ЗУ «Про ринок електричної енергії»

Голові Верховної Ради України
Разумкову Д.О.

Голові Комітету Верховної Ради України з питань енергетики
та житлово-комунальних послуг
Герусу А.М.

Міністру енергетики та захисту довкілля України
Оржелю О.А.

Щодо законопроекту
«Про внесення змін до Закону України
«Про ринок електричної енергії» від 04.10.2019 № 2233 

Відкритий лист

Користуючись нагодою, висловлюю свою повагу, та звертаюся до Вас від імені Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» з пропозиціями щодо шляхів усунення негативних явищ на ринку електричної енергії, які можуть бути спричинені прийняттям проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» (реєстр. 2233 від 04.10.2019) у редакції першого читання.

Дозволю собі нагадати, що у жовтні поточного року з метою недопущення порушень умов Угоди про Асоціацію з ЄС та погіршення ситуації на ринку електроенергії Всеукраїнська Енергетична Асамблея вже зверталася до Вас із проханням організувати та провести спільні консультації щодо законопроекту з представниками Європейської Комісії, Енергетичного Співтовариства, Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, бізнесу та експертної спільноти. Такі консультації не лише надали би можливість уникнути внесенню негативних змін у законодавство, а й допомогли б прийняти виважені рішення щодо низки поточних викликів та проблем, які існують у електроенергетичній галузі, та сприяли б удосконаленню нормативної бази. Напрацювання консенсусних рішень на основі міжнародних зобов’язань, взятих на себе  Україною,  могло би створити умови для реального просування країни на шляху реформ, формування сталого ринкового середовища в електроенергетиці, сприяло би поліпшенню інвестиційного клімату напередодні завершення великої приватизації в галузі. Проте після першого читання публічної фахової дискусії так і не відбулося. Наскільки нам відомо, не було проведено обов’язкові консультації з Європейською комісією, Секретаріатом Енергетичного Співтовариства.

За висновками Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї у прийнятій редакції законопроект матиме негативний вплив на енергетичний ринок України. Запропоновані зміни у законодавство суттєво погіршать  умови роботи ринку електроенергії в Україні та нівелюють переваги нової конкурентної моделі ринку електричної енергії, запровадженої в Україні на основі принципів Третього енергетичного пакету ЄС.

Зокрема, законопроектом 2233 встановлюється пряме обмеження вільної конкуренції на ринку електроенергії шляхом  застосування граничних цін на конкурентних сегментах ринку – ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку до 1.07.2023 та  обмеження виробників електроенергії до 01.07.2023 вільно обирати сегменти ринку для продажу електроенергії.

Всеукраїнська Енергетична Асамблея вважає, що проголосований у першому читанні законопроект № 2233 від 04.10.2019 за своїм змістом скасовує реформу енергоринку, вмонтовуючи в механізми нового ринку стару модель з максимальним рівнем ручного адміністративного регулювання.

Цю думку повністю поділяють і повноважні представники Європейського Союзу. Так в оприлюдненому листі посла, голови Представництва Європейського Союзу в Україні пана Маасікаса однозначно вказується на те, що встановлення на ринку електроенергії граничних цін в порядку, як це відбувається наразі, тобто на принципах витрати плюс є фактичним регулюванням оптових цін, що недопустимо на лібералізованих ринках, тому рекомендовано припинити цю практику якомога скоріше.

Крім того, Всеукраїнська Енергетична Асамблея проаналізувала численні альтернативні законопроекти до проекту закону №2233 від 04.10.2019 та №2236 07.10.2019 та вважає за доцільне запропонувати Комітету Верховної Ради  з питань енергетики та житлово-комунальних послуг при його доопрацюванні до другого читання врахувати низку положень, а саме:

  • виключити право Регулятора  встановлювати граничні  ціни на конкурентних сегментах ринку або надати право Регулятору  встановлювати граничні  ціни на конкурентних сегментах ринку виключно у випадку порушення сталого режиму роботи об’єднаної енергетичної системи України або її окремих частин, яке виникло в результаті настання надзвичайної ситуації в об’єднаній енергетичній системі України;
  • виключити право Регулятора встановлювати зобов’язання для  учасників продавати електроенергію виключно на ринку на добу на перед;
  • встановити заборону імпорту електричної енергії  з країн, що не є сторонами Енергетичного Співтовариства.

Наприкінці ще раз переконливо прошу продовжити практику, яка існувала в Комітеті в попередньому скликанні Верховної Ради щодо всебічного попереднього обговорення законопроектів, в тому числі із залученням галузевих експертів, профільних асоціацій, європейських інституцій та Секретаріату Енергетичного Співтовариства. Така робота має бути спрямована на формування законодавчого поля, що сприятиме розвитку галузей і ринків паливно-енергетичного комплексу, посиленню енергетичної безпеки та енергетичної незалежності України, надійному та якісному наданню товарів та послуг українським споживачам.    

У зв’язку з вищезазначеним та для запобігання негативному впливу на ринок електричної енергії Громадська спілка «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» звертається до Вас із проханням доопрацювати проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» (реєстр. 2233 від 04.10.2019) до його розгляду Верховною Радою України у другому читанні та врахувати наведені вище пропозиції.

З повагою

Плачков І.В., 
Голова Ради Громадської спілки
«Всеукраїнська енергетична асамблея»

 

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень