Про закупівлю допоміжних послуг

Тест на прозорість

Історія питання

Нещодавно  НКРЕКП прийняла постанову, яка дає «зелене світло» на перерозподіл 2,3 млрд грн з витрат «Укренерго» на закупівлю допоміжних послуг в 2021 р. на виплати учасникам балансуючого ринку (Постанова від 13.072021 № 1121).

КП «Київтеплоенерго» звернулося до НЕК «Укренерго» з запитом про надання інформації про алгоритм розрахунків на балансуючому ринку електроенергії, але системний оператор необґрунтовано відніс такі дані до інформації з обмеженим доступом та відмовився надавати їх.

Таку заяву 12 липня опублікував прес-центр «Київтеплоенерго».

А тепер про суть питання.

1. Ви коли-небудь чули,  щоб хто-небудь жалівся на непрозорий алгоритм розрахунків за електроенергію на ринку «на добу наперед»?

Впевнений що ні. Бо РДН  єдиний сегмент ринку, що не генерує борги і рівень розрахунків за продану-куплені складає 100%.

2. Так  чому  ж комунальне столичне  Київтеплоенерго раптом зробив запит до НЕК «Укренерго», щодо прийнятого алгоритму розрахунків  на балансуючому ринку електроенергії?   

Мабуть тому, що на балансуючому ринку, на відміну від ринку «на добу наперед» борги щвидко зростають та складають  більше 13 млрд грн, розрахунки відбуваються з «лагом» в 8 місяців,  а  Київські ТЕЦ-5, та ТЕЦ-6 зупинені, бо не можуть купити газ, та забезпечити фінансування ремонтної компанії. Резерв безоплатного надання послуг закінчився.

Разом з тим  перерозподілені кошти от-от почнуть направлятися на погашення  частини боргів балансуючого ринку, а як формувався алгоритм погашення боргів «зеленим виробникам» ще не стерся з пам’яті, і є підозра, що можна випасти з переліку щасливчиків.

Натомість  логічною та очікуваною   відповіддю на  запит Київтеплоенерго в цей дуже непевний час була б відповідь, що  поточні розрахунки здійснюються пропоційно обсягу наданих послуг, а  заборгованість буде погашатися пропорційно обсягу заборгованості. І всі незручні питання швидше за все  закінчилися б.  Може навіть пробачили б перехресне субсидіювання одного сегменту ринку іншим.  

3. Втім відповідь, що інформація  про алгоритм має статус «обмеженого доступу» , трохи збентежила. Бо, в такому випадку, за усіма обставинами «прозора стіна» анбандлінгу  є не зовсім прозорою, або не витримала та дала тріщину.   

В любому випадку, учасники ринку очікують на більш ґрунтовне пояснення. І пауза не повинна затягнутися.   

І наостанок.

Насправді цей пост також  про  те, що на новому повномасштабному ринку електроенергії безоплатний відпуск електроенергії  продовжує  поширюватися та  набрав небачених раніше масштабів.

І теж перебуває в «тіні», як можливість скористатися чужими грошима та додатково заробити. Кому заробити? Кому завгодно, тільки не виробникам електроенергії всіх видів та НЕК «Укренерго».   

А НЕК «Укренерго» став заручником прийнятих правил та центром «скрутки» цих боргів.   

Впевнені, що усунення  можливості безоплатного відпуску електроенергії, на всіх рівнях відносин, автоматично  зніме  питання про  алгоритму розподілу коштів на будь-якому сегменті ринку.

А популярний в Україні  бізнес на «збитках та боргах» державних підприємств почне занепадати.

Може зацікавити

Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень