Стан енергоблоків

Неринковий механізм ціноутворення на електроенергію зруйнує технологічний процес, заснований на фізичних законах

Баланс електроенергії та вугілля станом на 17.12.20.

1. Після добової аварійної зупинки в минулу суботу та наступного пуску блоку № 1 Рівненської АЕС, навантаження блоку знизилось приблизно на 210 МВт, що призвело до додаткового заміщення вугільною генерацією. Енергоблок №5 Запорізької АЕС продовжує перебувати в аварійному ремонті.

2. Для заміщення «випавших» енергоблоків АЕС вугільні енергоблоки продовжують працювати з неплановим підвищеним навантаженням, яке в час пік зростає до 9 ГВт, а в нічний мінімум несуть навантаження 6,2 ГВт замість розрахункових орієнтовно 3 ГВт.

3. Запаси на складах вугільних ТЕС продовжують стрімко знижуватися. Останні дві доби темп спрацювання вугілля зі складів складає більше 50 тис. т. :

  • за 17 діб грудня зі складів використано 532 тис. т.,
  • з початку опалювального сезону використано – 1, 4 млн т.,
  • залишок на складах ТЕС – 1,15 млн т., у тому числі імпортованих антрацитових марок – 330 тис. т., із яких 300 тис. т. зосереджено на Слов’янській та Луганській ТЕС.

4. Аварійність ТЕС теж зростає. Є обмеження по дефіциту АШ. ALERT!

5. А тим часом, на ринку електричної енергії в зоні ОЕС все зовні виглядає спокійно, правила залишаються руйнівно-непорушними, от тільки на думку АМКУ «Бурштинський острів» не вписується.

Які узагальнюючі висновки можна зробити на цю мить?

- Ринок електричної енергії як система, запроваджена з викривленими «неринковими механізмами» ціноутворення на електроенергію летить в прірву неконтрольованого фінансового хаосу, який невідворотно у більш-менш віддаленій перспективі зруйнує технологічний процес, заснований на фізичних законах. Ознаки останнього вже є. ALERT!

- Сьогоднішня потреба теплової вугільної генерації для заміщення аварійних зупинок блоків АЕС є реальним кейсом для прийняття рішень при визначені шляхів «зеленого переходу», нової енергетичної стратегії, коригування Плану скорочення викидів…

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні